Verhaal

Studio PMS pleit voor voelbare moderevolutie

Design

Fashion Design

De modesector heeft iets uit te leggen, vinden de fashion designers van Studio PMS. Aan het eind van elk seizoen vliegt de collectie in winkels en op internet tegen bodemprijzen de deur uit om plaats te maken voor de volgende. Dat deze hysterische overproductie en –consumptie grote gevolgen heeft, lijken we ons nog vaak niet te beseffen. Slecht betaalde arbeiders in lagelonenlanden die onze mode maken onder erbarmelijke omstandigheden met productiemethodes die ook nog schadelijk zijn voor het milieu. Dat moet anders!

De afstuderende fashion designers Puck Martens, Merle Kroezen en Suzanne Mulder vormen samen Studio PMS. Ze hebben de aanpak voor de overspannen kledingproductie en –consumptie gezocht in digitalisering. Want als een outfit helemaal digitaal kan worden ontworpen en gepresenteerd, dan heb je geen overbodige stoffen én geen winkels meer nodig. Als je vervolgens pas produceert als het kledingstuk daadwerkelijk is besteld, dan zou de neerwaartse spiraal doorbroken kunnen worden. Er is slechts één probleempje: digitale kleding kan je niet voelen!

Als een outfit helemaal op computers kan worden gemaakt en gepresenteerd, dan heb je geen stoffen en winkels meer nodig
<i>Is het mogelijk om digitale modeontwerpen voelbaar te maken?</i>
Is het mogelijk om digitale modeontwerpen voelbaar te maken?

Tactiliteit
Nu ja, een probleempje… zeg maar gerust: een groot probleem. Want wie wil nu niet eerst even weten hoe de stof van een kledingstuk voelt? De zacht- of hardheid, het reliëf? ‘Tactiliteit’ noemen ze dat in de sector. Het afstudeerproject van Studio PMS, ‘In Pursuit of Tactility’, gaat op zoek naar methodes om digitale mode voelbaar te maken. Daarvoor hebben de dames samengewerkt met een team van experts op het gebied van 3D-fotografie, animatie, VR en soundscape. Ze creëerden gezamenlijk een virtuele wereld die een geheel nieuwe kledingcollectie interactief vertoont met de mogelijkheid de stukken op vernieuwende wijze te kunnen voelen.

Video - Studio PMS 'In Pursuit of Tactility'

Het afstudeerproject 'In Pursuit of Tactility' van Studio PMS is te bekijken tijdens HKU Exposure: Design