Lang zal hij leven - Nachtzon Media

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Voor mijn afstudeer ontwerp heb ik inspiratie gehaald uit het stuk Lang zal hij leven van Nachtzon Media. Deze voorstelling wordt verteld vanuit het perspectief van de naasten van Dirk-Jan, die lijdt aan dementie, en behandelt thema's als euthanasie en het recht om hierover te spreken.
In mijn interpretatie heb ik het podium aan Dirk-Jan gegeven en de voorstelling vanuit zijn perspectief benaderd. Hoe is het om de wereld, zoals jij die waarneemt en herinnert, niet meer te kunnen vertrouwen? Hoe is het om aan de zijlijn te staan van het gesprek over je eigen noodlot?
Vanuit dit perspectief heb ik de ruimte en het decor als representatie van zijn herinneringen en leven vormgegeven. Zowel publiek als spelers bevinden zich in een gigantische kartonnen doos, gevuld met de overblijfselen van Dirk-Jan's geschiedenis. Dit verwijst naar de kartonnen doos vol herinneringen die iedere ouder ergens op zolder heeft staan.
Dit chaotische en niet-chronologische tafereel aan herinneringen komt in beweging en hindert Dirk-Jan in het deel nemen aan het gesprek en betekenis te geven aan zijn lot. Mijn interpretatie van het stuk legt de nadruk op de eenzaamheid en machteloosheid die bij dementie komen kijken. Ik hoop mijn publiek door middel van een immersieve voorstelling mee te nemen in deze ervaring.

Artist statement

Als maker hou ik me bezig met scenografie, installaties, lichtontwerp en multimedia kunst maken. Ik heb een kritische blik en durf de “lastige vragen” in een ontwerpproces te stellen.

In mijn maakproces vertrek ik vanuit een fascinatie voor het menselijke. Wat maakt ons bang, schrikt ons af of verleid ons? Hoe illustreer je de verwarring, hopeloosheid en onmacht die het mens zijn met zich meebrengt? Dit zijn vragen die ik mezelf maar ook mijn publiek voorleg in mijn werk als maker. De menselijke ervaring is verschrikkelijk complex en wijd, ik zie mezelf daarin ook als een soort vertaler. Hierin zie ik het als mijn taak als vormgever om verhalen niet alleen vertellen maar het door beeld te laten voelen. Ik wil mijn publiek in aanraking laten komen met deze wanhoop maar ook gezien worden in hun eigen wanhoop, de confrontatie en acceptatie van het leven.

In mijn werk creëer ik daarom ook graag immersieve ervaringen en ruimtes, hoe trek ik jouw als publiek los uit je eigen leven en in mijn werk. In deze ruimtes staat het transdisciplinair werken centraal, met mediums als: autonoom werken, projectie, digitale video en basaal decor.
Het combineren van multimedia creëert een podium voor de tussenruimte, de ongesproken boodschap waar mijn publiek zelf toe moet komen aan de hand van de beeldende informatie die ik ze geef.

Ik laat me in deze werkwijze inspireren door makers zoals Peter Missotten en Guy Cassiers en de combinatie van multimedia en het gebruik van de tussenruimte in hun werk.
ik bewonder deze manier van een visuele en contextuele puzzel maken en adopteer deze in mijn eigen makerschap. Los van elkaar zeggen deze elementen verschillende dingen maar samen vormen ze een verhaal. Het gaat om de dialoog die de verschillende mediums met elkaar aan gaan.

Ambities

Over vijf jaar hoop ik veel transdisciplinair te werken door licht, decor, projectie en installatiekunst te combineren en toe te passen. Ik kijk ernaar uit om mijn illustratieve handschrift te ontwikkelen en samen te werken met inspirerende collectieven en festivals. Mijn ambitie is om unieke, brutale en absurde ontwerpen te realiseren in diverse projecten.

Geleerd tijdens de studie

De afgelopen jaren hebben in het teken gestaan van experimenteren, heel hard vallen, maar ook weer opstaan. Ik heb geleerd de waarde van falen te erkennen en de maakbaarheid van het ontwerpproces in te zien. Met deze basis was het mogelijk voor mij om zowel mijn vaardigheden als handtekening te ontwikkelen.

Pill-Feeding-Nation

Na oog in oog te hebben gestaan met de eindeloze gangpaden vol Flintstone-vitamines, afvalpillen, cola-hoestdrank en Peppa Pig-neusspray in een apotheek in Noord-Amerika, werd ik overweldigd door een gevoel van angst en machteloosheid over deze absurde setting. Terwijl ik keek naar dit tafereel van mooi verpakte chemicaliën, met elk kleurrijk pakketje dat nog betere beloftes had dan het vorige, voelde de gehele situatie vreemd en onnatuurlijk aan.
In mijn onderzoek ben ik op zoek gegaan naar de redenen voor deze angst en het onnatuurlijke gevoel dat dit tafereel opriep. Ik dook in de wereld van big pharma en onderzocht hoe hun marketing en communicatie naar buiten wordt gebracht, een kijkje achter het doek. Door een tipje van de sluier op te lichten, werd ik overspoeld met alle trucs, manipulaties en angstzaaiende technieken die worden toegepast om de omzet te verhogen.
Als reactie hierop ben ik gaan experimenteren met verschillende materialen en media, zoals collages, boetseerwerk, stop-motion en fotografie, om beeldend werk te creëren als tegengeluid. Vanuit een behoefte om deze manipulatieve tactieken bloot te leggen, ben ik verschillende werken gaan maken. Ik zocht naar materiaal en symboliek die het contrast tussen de mens en het onmenselijke medicatiesysteem kunnen weergeven, om zo mijn publiek bewust te maken van de situatie.
Hieruit zijn twee representatieve werken ontstaan: één vanuit een behoefte aan eerlijkheid en één vanuit angst, overweldiging en expressie over de gehele situatie. Mijn doel is om mijn toeschouwers bewust te maken van het verlies van eigenaarschap over hun eigen gezondheid en lichaam.