Zorg en welzijn

Een kinderhospice: een (tweede) thuis voor ernstig zieke kinderen

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Hoewel kinderhospices belangrijk werk verrichten, zijn ze relatief onbekend in Nederland. Toch vervullen ze een essentiële maatschappelijke rol door de intensieve zorg voor ernstig zieke kinderen op zich te nemen, waardoor ouders worden ontlast.

Stel je eens voor: Alles om je heen is glad; vloeren, wanden en meubels. Geen textuur of aaibare stoffen. Een doolhof aan identieke gangenstelsels, waarachter jouw slaapkamer zich bevindt. Een lege ruimte met alleen een bed en een kast. Nergens zie je wie er verblijft. Er is weinig identiteit en personalisatie aanwezig. Dit gebouw is jouw thuis. Of nou ja, zo zou het moeten voelen.

Zorginstellingen worden vaak ontworpen vanuit een medisch perspectief; hygiëne staat voorop, waardoor gladde en harde materialen worden gebruikt. Materialen die je niet snel terugziet in een huiselijke omgeving. Maar hoe zou het zijn als een ruimte wél aanvoelt als thuis? Zou je je dan iets meer op je gemak voelen? Zelfs als het maar een klein beetje is...

Artist statement

‘’Als toekomstig interieurarchitect wil ik iets betekenen voor mensen in de maatschappij’’.
De bovenstaande zin vat samen waar ik als toekomstig interieurarchitect voor sta. Met de groeiende bewustwording van maatschappelijke problemen is het essentieel dat interieurarchitecten zich aanpassen aan veranderende omstandigheden en een proactieve rol spelen in het oplossen ervan. Mijn benadering is gebaseerd op het besef dat interieurarchitectuur niet alleen esthetisch moet zijn, maar ook een positieve invloed moet hebben op haar gebruikers. Met een voortdurende focus op duurzaamheid, innovatie en maatschappelijke betrokkenheid, streef ik ernaar een positieve impact te hebben op de wereld om me heen door middel van mijn vak.

Ambities

Over vijf jaar heb ik mijn titel als interieurarchitect behaald. Ik zie mezelf dan niet alleen als een expert in duurzaam ontwerpen, maar ook als een actieve deelnemer aan nationale en internationale projecten. Mijn ontwerpen dienen als toonaangevende voorbeelden van hoe interieurarchitecten een maatschappelijke bijdrage kunnen leveren aan ons vakgebied. Mijn doel is niet alleen om mensen te inspireren, maar ook om van elkaar te leren. Samen streven we ernaar om de wereld niet alleen mooier, maar ook beter te maken.

Geleerd tijdens de studie

Als ik terugkijk naar de afgelopen twee jaar heb ik een persoonlijke groei mogen doormaken waardoor ik weet waar ik voor sta als toekomstig interieurarchitect. Gedurende het eerste leerjaar heb ik wekelijks in het bio-lab van het HKU gewerkt aan mycelium-experimenten. Het werken met bio-based materialen zoals mycelium is niet alleen een cruciale stap in mijn streven naar duurzaam ontwerpen, maar heeft ook mijn passie voor duurzaamheid binnen mijn vak verder aangewakkerd.