Profile Graduation work
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor

Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

Wat mij aantrekt tot film, is de manier waarop het je mee kan nemen in een gevoel. Je wordt meegenomen door de blik van een ander, waardoor de mogelijkheid ontstaat dat je iets compleet nieuws vindt in je eigen visie op de wereld.

In mijn werk staat voelen centraal. Een dramadocent vertelde mij ooit ‘als je kippenvel krijgt tijdens een scene weet je pas echt dat het binnenkomt’. Dat kippenvelgevoel streef ik na. Zowel bij de kijker als bij mijzelf.

Ten eerste bereik ik dit door een persoonlijke verbintenis op te zoeken bij het project. Dit heb ik nodig om de emotie van het verhaal te begrijpen en vast te leggen. Daarnaast ben ik groot fan van scenes lang uit te laten spelen. Lange shots geven mij een gevoel van aanwezigheid zoals je dat ook op het toneel kan hebben. Tegenwoordig wordt alles zo snel versneden en is de aandachtspan minimaal. Ik wil mensen laten observeren zodat ze erin op kunnen gaan. Ik werk graag met regisseurs die hierin dezelfde visie hebben als ik.

In het hoofd kruipen van iemand anders is voor mij de magie en uitdaging van mijn camerawerk. Ieder mens heeft zijn eigen strijd of uitdagingen. Het leren over en bekend worden met de worstelingen van degenen om je heen, maakt je in mijn optiek tot een evenwichtiger mens. Met mijn camerawerk poog ik daarom ook om elkaars gedachten en gevoelens zichtbaar te maken voor een groot publiek, zodat we elkaar een stukje beter kunnen begrijpen.

Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

Graag wil ik mijzelf verder ontwikkelen als DoP (Director of Photography).

Dit wil ik in de eerste jaren doen door, ten eerste, op grote filmsets als camera assistent of belichter te werken. Op deze manier kan ik meekijken met, en leren van andere makers. Ten tweede wil ik veel kleine projecten, die ik zelf kan draaien, opzoeken om mijn ervaring als DoP te vergroten, te experimenteren en meer werk te maken.

Mijn wens zou zijn om binnen vijf jaar aan een speelfilm of serie mee te kunnen werken als DoP.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

Ik heb geleerd dat kwetsbaarheid niet iets is om voor te schuwen, maar dat het omarmen ervan je juist veel kan brengen. Een mooi verhaal, begrip voor een ander of een nieuwe kijk op de wereld bijvoorbeeld. In mijn werk vind ik kwetsbaarheid opzoeken daarom ook erg belangrijk. Meekijken en vooral meevoelen met iemand die ik voor mijn lens zet, en de intenties van de regisseur begrijpen bij de beelden die we gaan maken, zijn cruciale onderdelen voor mijn maakproces.

Daarnaast heb ik het belang van goed samenwerken geleerd. Een prettige werkomgeving creëren, goed luisteren en vertrouwen op ieders competentie is daar een belangrijk onderdeel van.

De combinatie van deze twee leerpunten zullen een groot onderdeel spelen in mijn verdere ontwikkeling als DoP.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

IMDB profiel:
https://www.imdb.com/name/nm10957875/