Zorg en welzijn

Huid Verhalen

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
“Het voelt als rennen in je nakie door een veld vol met brandnetels.”

Zó voelt het om Constitutioneel Eczeem te hebben, een chronische huidziekte die voornamelijk zorgt voor een droge, schilferige huid met als grootste irritatie: jeuk. Zolang ik mij kan herinneren, maakt eczeem een groot deel uit van mijn dagelijks leven. Als jong meisje voelde ik mij alleen; ik zag niemand die eczeem had zoals ik. Dit leidde tot veel onzekerheid, frustratie en slapeloze nachten.

Door de jaren heen durfde ik steeds meer te praten over de invloed van eczeem op mijn fysieke en mentale gezondheid. Hierdoor kwam ik erachter dat ik niet de enige ben met dit gevoel en ontdekte ik ook de blijheid die komt kijken bij (h)erkenning. En dat was, precies wat ik als jong meisje miste. Op het internet kon ik nergens verhalen vinden van mensen met een soortgelijke ervaring. Het ging altijd over de beste behandeling of de beste dokter, maar nooit over de tranen en het ongemak rond het hebben van deze vorm van eczeem.
De waarde van het delen van je verhaal wil ik delen met iedereen: mensen met een huidziekte, maar ook mensen zonder huidziekte.

Ik ben een samenwerking aangegaan met Huid in de Klas, een organisatie die kinderen leert over de huid middels een lessenreeks op de basisschool. Zij hebben de wens om ook mensen met een oudere leeftijd te leren over de huid. Om een geschikte verbinding te maken met de externe partij, heb ik ervoor gekozen de doelgroep breed te houden. Ik richt mij voornamelijk op adolescenten. En waar zijn zij het meest actief? Op Social Media. Hoewel online-platforms worden gebruikt voor zelfexpressie, is adolescentie ook een fase waarin jonge mensen gevoelig zijn voor invloeden van buitenaf. Vandaar dat ik de keuze maak om voor een mediagerichte ontwerpoplossing te gaan. Podcast-maker Sebas van der Donk (van Duh… Puberpodcast) heeft mij geholpen om het concept te concretiseren.

Het concept
In de podcast serie Huid Verhalen staan de persoonlijke verhalen van mensen met een huidziekte centraal. Ik ga met de gasten in gesprek over hoe zij hiermee omgaan en welke invloed de ziekte op de mentale gezondheid heeft. Ik stel de vragen waar ik als jong meisje ook mee liep, in de hoop dat ieder (jong) persoon die luistert, weet dat die niet alleen is.

Met deze podcast serie wil ik niet alleen mensen bereiken die zelf een huidziekte hebben, maar ook de mensen hier omheen. Zo leren ook mensen die geen huidziekte hebben, hoe stigmatiserend het is om de identiteit van mensen op te hangen aan hun aandoening.

Om te zorgen dat dit concept werkelijkheid wordt, blijf ik verbonden aan Huid in de Klas. De komende maanden ga ik hiermee aan de slag en zal ik de afleveringen online publiceren. Stay tuned!

Artist statement

“Als Boisé praat over iets wat ze leuk vindt, dan krijgt ze een schittering in haar ogen.” Aldus de woorden van mijn basisschool juf. Die schitterende ogen wil ik met mijn werk aanwakkeren, zowel bij mijzelf als anderen. Ik wil ontwikkelen vanuit onderwerpen die dichtbij mij liggen, want dat is waar ik energie van krijg. In mijn werk stop ik altijd veel zorg en houd ik overzicht over de verschillende facetten. Of het nou gaat om het stimuleren van talent bij jonge makers of het ontwikkelen van een concept: zorgvuldigheid staat bij mij voorop.

Op dit moment ben ik bezig met een onderwerp dat heel dicht bij mijzelf ligt, namelijk de invloed van huidziektes op het mentaal welzijn. Als jong meisje voelde ik mij alleen; ik zag niemand die eczeem had zoals ik. Dit leidde tot veel onzekerheid, frustratie en slapeloze nachten. Door de jaren heen durfde ik steeds meer te praten over de invloed van eczeem op mijn fysieke en mentale gezondheid en kwam ik erachter dat ik niet de enige ben met deze gevoelens.

Ambities

Ik wil dat iedereen met een huidziekte zich gezien voelt, hun identiteit niet laat leiden door diens huidziekte en dat mensen meer open kunnen zijn over de invloed ervan. Dit is wat ik wil bereiken middels mijn afstudeerproject. Om dit te bewerkstelligen, ga ik tijdens de minor Project van je Leven dit concept tot werkelijkheid brengen.

Over vijf jaar wil ik projectleider zijn van verschillende projecten binnen (onder andere) het onderwijs waar kinderen en jonge mensen werken aan het vormen van hun identiteit door middel van cultuur.

Geleerd tijdens de studie

Als net afgestudeerde MBO-studente keek ik er naar uit om meer te leren over mijzelf en over de cultuursector. Binnen de studie Kunst en Economie heb ik de kans gekregen om mij op verschillende vlakken te ontwikkelen.

Ik hou enorm van organiseren en plannen en vanaf het moment dat ik de Gantt Chart ontdekte, was ik om. Zo een handige tool om een project overzichtelijk te maken, had ik nog niet eerder gezien. Het leukste aspect van de studie vind ik project management, wat ik ook tijdens mijn stage (en nu huidige werkgever) Summer Dance Forever kon inzetten.

Wat na iedere opdracht terugkwam, is reflecteren - you either love it or you hate it! Ik ben van karakter vrij analytisch dus ik vond het heerlijk om over mezelf te schrijven en te leren door te reflecteren. Tijdens mijn voorgaande studie kwam ik er al achter dat ik moeite heb met delegeren. Het liefst doe ik alles zelf maar uiteraard is dat niet realistisch. Door de vele groepsprojecten binnen Kunst en Economie heb ik hier aan kunnen werken. Hoewel ik mij inzet om een fijne groepsdynamiek te creëren, heb ik ook geleerd om kritisch te kijken naar anderen. Wat mij verbaasde is dat er ook een leider in mij zit, een leider dat het voortouw neemt en er ook voor zorgt dat iedereen gehoord wordt.