Profile Graduation work
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor

Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

Het leven bestaat uit gebeurtenissen. Dingen die we elke dag meemaken. Die we mogelijk herinneren of vergeten. Dit wordt gevormd vanuit jouw eigen perspectief op de wereld en de invloeden van je omgeving. Dit maakt je kwetsbaar en dat is wat mij aanspreekt.

Mijn naam is Romi Maartens en als documentairemaakster richt ik mij op thema’s die minder snel besproken worden, waar meer aandacht voor mag zijn of waar meer over geleerd kan worden. Vaak zijn dit thema’s die mij persoonlijk raken. Op deze manier probeer ik het onderwerp op een persoonlijke en kwetsbare manier over te brengen. Ik ben als maker niet bang om persoonlijk en kwetsbaar te zijn. Door mezelf open te stellen voor de wereld om mij heen, hoop ik anderen te bereiken, steun of troost te bieden. Ik kan het waarderen als iemand zich kwetsbaar opstelt, dus hopelijk kan mijn publiek dat ook waarderen bij mij.

Mijn hart gaat sneller kloppen van onderwerpen waarin beweegruimte is om poëtische elementen toe te voegen. Voor mij is dit een manier van werken met beeld- en geluid, waarbij ik intuïtief te werk ga. Sfeer en gevoel spelen hierbij een belangrijke rol. Daar experimenteer ik mee. Deze poëtische scènes helpen om de kijker geen informatie in grote hoeveelheden te laten consumeren, maar geeft de mogelijkheid om denkruimte te creëren voor de toeschouwer. Een moment van bezinning, om zo de informatie te kunnen verwerken.

Mijn interesse in media is breed. Zelf ben ik een groot fan van inhoudelijke (televisie)programma’s en documentaires. Maar ook online platformen en streamingsdiensten hebben een steeds groter aandeel in deze (film)wereld. En daarin zou ik mezelf dan ook graag breed en verdiepend oriënteren. Aansluitend op mijn stage bij productiebedrijf CCCP waar ik op de afdeling ‘programma-ontwikkeling’ programma’s en pilots heb bedacht voor televisie en online-platformen zoals YouTube.

Omdat ik word aangesproken door onderwerpen die vaak onbesproken blijven, en dus wel wat meer over te leren valt, krijg ik de mogelijkheid om diep op onderzoek uit te gaan. Ik ben dan ook een echte research geek. En zoek alles graag tot de bodem uit. Research en concept-ontwikkeling vind ik daarom ook erg belangrijk, alvorens of tijdens het maken van mijn film. Soms kies ik ervoor om de kijker mee te nemen in deze research, zoals tijdens mijn onderzoekende afstudeerdocumentaire ‘Toen ze ging zwemmen’. Een documentaire over rouwverwerking na de zelfdoding van mijn oma.

Afgelopen jaren waren de dood, vergankelijkheid, rouw en de imperfectie van de realiteit terugkerende onderwerpen in mijn werk. Ik word gefascineerd en geraakt door de schoonheid van hetgene dat niet voor altijd is, wat niet perfect is en heeft geleefd. Het aangetaste vertelt een verhaal in mijn ogen. En dat is wat ik wil vastgrijpen in mijn werk.

Een verhaal wil ik altijd op zijn meest kwetsbare manier naar buiten brengen. Ik ben van mening dat kwetsbaarheid vaak loont. We willen ons vaak herkennen in een ander en waarderen zijn kwetsbaarheid, terwijl zelf kwetsbaar zijn juist heel eng en naakt kan voelen. Ik vind kwetsbaarheid een mooi gegeven en breng dit graag over via mijn films. Dit kan gaan van kwetsbaarheid in een mens tot kwetsbaarheid in een object.

Met deze kwetsbaarheid, mijn fascinaties en poëtische scènes, zoek ik altijd naar een mogelijkheid om het verhaal en de bijhorende emoties op een beeldende manier te versterken. Zo heb ik in mijn afstudeerdocumentaire de rust en vredigheid die mijn oma onderwater heeft gevonden verbeeld door middel van een helderwit doek dat zich vrij en organisch door het water beweegt. En op deze manier hoop ik nog veel meer betekenisvol werk te maken waarbij ik kan bijdragen aan een mooiere en begripvolle wereld.

Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

Na mijn studie wil ik mijn passie voor film en research graag breed inzetten voor televisie en online. Over vijf jaar hoop ik al weer een tijd te werken bij een radio- en/of televisiebedrijf of een bedrijf dat zich richt op online content, waarbij ik mijn kwaliteiten breed kan inzetten. Researchen, redactie, concept ontwikkelen, presenteren, korte rapportages. Niets is voor mij te gek!

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

Tijdens mijn studie aan de HKU heb ik een hele belangrijke les geleerd! En dat is dat proces belangrijker is dan het eindresultaat. En zelfs dat moet ik af en toe nog even tegen mezelf zeggen!

Daarnaast heb ik mijn fascinaties en talenten ontdekt. Daarbij heb ik geleerd om mijn keuzes en werk te analyseren. En om anders naar dingen te kijken en vanuit verschillende invalshoeken te benaderen. Hierbij ga ik experiment niet uit de weg. Experimenteren kan je soms onzeker maken, het kan lukken of mislukken, maar uiteindelijk maakt dat ook de uitdaging! Ga deze onzekerheden niet uit de weg, maar gebruik ze in je werk!

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Website documentaire: www.toenzegingzwemmen.nl

Ik schreef, zong en componeerde een eigen nummer over rouwverwerking. Ook op het gebied van muziek heb ik grotere plannen voor in de toekomst: https://bit.ly/2Si7Dan