Ander thema

MIJN RAAMWERK

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
“Hoe breng ik een 2D oppervlak door middel van incisies tot 3D vorm en hoe krijgt deze vorm gestalte in relatie tot het menselijk lichaam?”

MIJN RAAMWERK vormt een antwoord op deze hoofdvraag. Binnen mijn onderzoek staat de verdieping en veelzijdigheid van het begrip "versimpeling" centraal en ik wil de kijker dan ook graag een gevoel van fascinatie meegeven voor deze versimpeling. Mijn werk is breed te interpreteren waardoor het verschillende gestaltes kan aannemen. Hierdoor is de conclusie van het onderzoek eigenlijk altijd fluïde.

MIJN RAAMWERK is een serie werken gemaakt van beschilderd vilt en transparant zeil. Ik werk het beste in ritmes. Dit uit zich zowel in mijn werkwijze, als in het uiteindelijke resultaat. Door het continue blijven herhalen van enkele handelingen, ontstaat er uit een plat oppervlak, een complexe gestalte. De kracht zit hem in herhaling.

MIJN RAAMWERK illustreert mijn experimentele en speelse werkwijze als creatief onderzoeker en maker. Mijn nieuwsgierigheid vormt mijn drijfveer, waardoor een persoonlijk vraagstuk vaak als startpunt van een onderzoek geldt. Intuïtie gevolgd door speels experiment leiden mij door het ontwerp en maakproces heen.

MIJN RAAMWERK verbindt mijn fascinatie voor sculptuur en het werken met vilt letterlijk door deze onderling "naadloos met elkaar te verweven!"
Collectiebeeld: Het vormen van het geweven materiaal rondom de mannequin poppen. De incisies in het weefsel vormen hierbij de ingangen voor het lichaam.
Close up van het reusachtige weefsel, beschilderd met Acrylverf.
Van 2D oppervlak naar 3D sculptuur rondom het lichaam. Met de hand beschilderd en geweven lap vilt.
Vormenstudies met vilt op lichaam, documentatie in zwart-wit fotografie.

Artist statement

Mijn naam is Maureen Manders. Als gedreven onderzoeker en conceptueel ontwerper ben ik gefascineerd door de interactie tussen structuur, vorm en materiaal. Mijn werk is mijn onderzoek. Deze ontstaat vaak vanuit een persoonlijk vraagstuk, waarna ik door middel van speels experiment mijn onderzoek doorloop en documenteer. Mijn werk valt ontzettend breed te benaderen en kan meerdere vormen aannemen. Het is multidisciplinair, wat het voor mij juíst zo interessant maakt!

Ik omschrijf mijn werk als beeldend en ritmisch, zowel in de illustraties, als in de materiaalproeven en sculpturen die ik maak. Hierin vormt herhaling altijd het terugkerende element.

Verder ben ik in staat een techniek of ontwerpmethode naar eigen authentieke hand te draaien en door te ontwikkelen tot een goed doordacht en sterk uitgewerkt concept. Ik stort mij volledig op één of enkele materialen, technieken of ontwerpmethodes, zodat ik het volledige potentieel ervan weet te ontdekken en te benutten.

Ik ben er namelijk van overtuigd dat de kracht en complexiteit van een werk zich juist openbaart in de eenvoud ervan.

Ambities

Mijn ambitie is om altijd te blijven ontdekken, groeien, ontwikkelen en maken. Zowel individueel, als samen met anderen. Ik streef naar innerlijke rust in een gehaaste wereld, waar er ruimte bestaat voor mijn creatief vakmanschap. Werken in een collectief, maar ook het maken van autonome kunst, is iets wat mij enorm aanspreekt. Om dit doel te bereiken is het van belang mijzelf open te stellen en uit te blijven dagen. Ik verleg hierin mijn grenzen.

Letterlijk: Mijn plan voor de aankomende tijd is om de wereld rond te reizen. Ik wil deze periode graag in samenwerking met anderen creatieve projecten draaien in het buitenland.

Ik ben sociaal, avontuurlijk en nieuwsgierig hoe het leven er elders aan toegaat. Dit voor zowel persoonlijke verrijking, als het op de proef stellen en bevragen van mijn eigen normen en waarden. Met het reizen wil ik dichter bij mezelf komen, zodat ik meer vanuit mijn kern en eigen kracht te werk kan gaan. Op deze manier biedt ik zowel mijn sociale als artistieke kant genoeg ruimte, zodat ze onderling met elkaar kunnen samensmelten.

Geleerd tijdens de studie

Ik ben dankbaar voor alles wat ik de afgelopen vier jaar op de HKU heb geleerd, onder andere hoe ik mezelf professioneel moet presenteren. Ik durf kritische, goed doordachte vragen te stellen. Als ontwerper en maker heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld en zie ik de waarde in van mijn werk.

Naast mijn individuele onderzoeksprojecten nam ik ook deel aan verschillende werkgroepen vanuit het bestuur van de HKU. Verder was ik werkzaam bij het Studentenwelzijn team. Binnen StuW voerden we verschillende campagnes. Het doel was het bevorderen en in stand houden van het welzijn voor onze studenten.

Binnen de studie werd mijn nieuwsgierigheid constant uitgedaagd en was er genoeg ruimte voor onderlinge samenwerking. Hierdoor kreeg ik de kans om buiten mijn eigen werkveld te treden. Ik ben vertrouwd geraakt met het volledige ontwerpproces van onderzoek en ontwerp, tot de uitwerking hiervan. Ik begrijp dat samenwerking soms vereist dat je verantwoordelijkheden uit handen moet durven geven, om samen tot betere resultaten te komen. Er was ruimte om fouten te maken, wat juist leidde tot het vinden van creatieve oplossingen.

Mijn nieuwsgierigheid drijft me soms alle richtingen op, wat voorheen een valkuil was, maar wat mij tegenwoordig juist veelzijdig maakt.

Mijn veelzijdigheid is mijn kracht.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

x

“Hoe breng ik een 2D oppervlak door middel van incisies tot 3D vorm en hoe krijgt deze vorm gestalte in relatie tot het menselijk lichaam?”

De onderzoeksvraag van mijn scriptieverslag luidde als volgt:

“Hoe breng ik een 2D oppervlak door middel van incisies tot 3D vorm en hoe krijgt deze vorm gestalte in relatie tot het menselijk lichaam?”

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, heb ik door middel van speels experiment de mogelijkheden van het materiaal vilt onderzocht. Hierbij heb ik print en silhouet centraal gesteld. Door het toevoegen van incisies in het materiaal veranderde het vilt van een 2D oppervlak, naar een 3D vorm.

Minor: Music and Technology in Practice

Gedurende mijn minor 'Music and Technology in Practice' heb ik een kennismakingstraject en multidisciplinair project gevolgd. Het kennismakingstraject leerde mij alle nodige vaardigheden, ontwerpmethodes en technieken, die ik vervolgens in het multidisciplinaire project kon toepassen. In samenwerking met een groep medestudenten hebben we gewerkt aan een conceptontwerp, en uitgewerkt tot een volledig goedwerkend eindproduct.