Ander thema

In de vergane gloria.

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
In de vergaande gloria, fake vandalisme.

Artist statement

Luka Slijkerman (Utrecht, 1996) maakt installaties, objecten en prints en maakt ook gebruik van laagdrempelige media als stickers, T-shirts en posters. Binnen zijn makerschap onderzoekt hij op projectmatige basis onderwerpen, thema’s en fascinaties die dicht bij zijn eigen belevingswereld liggen. Slijkerman werkt veel met alledaagse materialen als beton, tegels, tie-wraps en gevonden voorwerpen die hij vindt op straat of in kringloopwinkels. Deze worden via hem getransformeerd naar andere materialen en vormen samen composities waardoor hij er nieuwe betekenissen mee oproept. Een fascinatie die regelmatig terugkomt is de transitie die objecten, gebouwen en voorwerpen maken van economisch waardevol naar emotioneel waardevol. Hiermee komen thema’s als vergaande glorie, verval, ontmanteling en nostalgie vaak terug in zijn werk. Hij plaatst zijn werk zowel in de kunstwereld als in de openbare ruimte en bevraagt daarmee de relatie tussen die verschillende locaties van het tonen van kunst.

Ambities

Over vijf jaar wil ik een gemengde praktijk hebben. Ik wil parttime bezig zijn met mijn eigen ‘autonome kunstenaarschap’ en parttime bezig zijn met kunst-educatieve projecten. Ik hoop dat mijn ‘organisatie’ wiputrecht is uitgegroeid tot een duurzaam collectief, bestaande uit een diverse groep kunstenaars. Met dit collectief hoop ik verschillende kunst georiënteerde projecten te hebben lopen waarmee een grote groep (beginnende) kunstenaars verder wordt geholpen in “de kunstwereld”. Ook wil ik een baantje hebben op de HKU als docent of gastdocent.

Geleerd tijdens de studie

Ik heb naast alle kunst - en educatie georiënteerde skills vooral geleerd waar mijn krachten liggen als maker, organisator en educator. Ik heb ontdekt waar ik heel erg blij van word en uit welke werkzaamheden ik in de toekomst energie ga halen. Ik heb een eigen visie op de kunstwereld en het educatieve veld geformuleerd die maken dat ik met veel plezier en vertrouwen het werkveld in stap.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

A Glimpe of FADE, groepstentoonstelling in de Academie Galerie.

Op welke manier kan de OER-methode de kwaliteit van interdisciplinaire ontmoeting en - reflectie binnen de kunsten bevorderen?

Voor mijn afstudeeronderzoek heb ik onderzoek gedaan naar de OER-methode. Dit is een methode die ik zelf heb ontwikkeld om de kwaliteit van interdisciplinaire ontmoeting en - reflectie binnen de kunsten te bevorderen. De methode richt zich op de ontmoeting tussen kunststudenten en - alumni vanuit verschillende disciplines. In mijn onderzoeken heb ik door middel van theorie, interviews en tests de methode in een aantal stappen verbeterd. Deze methode wordt nu uitgevoerd tijdens de wipsessies van mijn eigen collectief/organisatie wiputrecht.