The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Samen met een studenten van de Koningstheateracademie, Utrechts conservatorium, MBO Artiest op het Koning Willem 1 College maakten wij een voorstelling over antropocentrisme. Antropocentrisme is het idee dat de mens het middelpunt van het bestaan is. In de voorstelling zien we hoe de mens bij de goden aanklopt om zo een poging doet om zelf god te worden.

De mens heeft alles gekregen om gelukkig te worden en toch lijken we altijd ontevreden. De mens wilt altijd meer. Wanneer het goed is wil de mens altijd beter, groter, mooier, slimmer, sneller. Niks is genoeg voor de mens. Wanneer de mens meer wilt, komt er meer. De mens lijkt onoverwinnelijk. Het maakt zichzelf belangrijk en onmisbaar . Het lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn voordat de mens zichzelf tot god bekroont.

De goden doen hun best de mensen in het gareel te houden, van een afstandje. Wanneer ze samen werken zijn ze het machtigst. Enkel lijkt de macht van de goden geen invloed meer te hebben op de mens. De mens heeft zichzelf verheven boven alles en is erop uit om de positie van de goden in te nemen. Om zo een eeuwig monopoly te hebben op alles wat er bestaat. Een muzikale, tekstuele voorstelling waarin we de mens, die als wolf in schaapskleren, de positie van de goden komt op eigenen. Een voorstelling over macht, goden, mensen, collectebussen en een spelshow.

Artist statement

Ik oriënteer me op een verschillende doelgroepen. De ene dag ben ik bezig met toneel les voor peuters en kleuters terwijl ik de dag erna bezig ben met jongeren die zich serieus oriënteren op een studie in de kunsten en dan weer met een workshop clownerie op een middelbare school, om zo maar iets te noemen.

Het overkoepelende in mijn werk is dat ik altijd opzoek ben naar verbinding in de breedste zin van het woord. Bijvoorbeeld de verbinden met jezelf, met elkaar, met het materiaal wat gemaakt wordt of de verbinding met de wereld om ons heen. Dit gebeurd altijd met humor en gezelligheid. Ik ben van mening: wanneer iemand op diens gemak is, komt het leren vanzelf.

Ambities

Ik hoop dat ik ooit in de toekomst een eigen talentontwikkelingstraject voor jongeren ben gestart. Dan hoop ik dat jongeren samen komen vanuit verschillende achtergronden, met verschillende interesses en verschillende disciplines. Samen gaan ze maken en het beste uit zichzelf halen. Mijn passie ligt bij talentontwikkeling bij jongeren. Jongeren kunnen opeens zo gaan stralen wanneer ze hun passie hebben gevonden, daar ga ik echt van aan en is iets waar ik me hard voor wil maken in het werkveld!

Geleerd tijdens de studie

Het belangrijkste wat ik heb geleerd tijdens de studie is dat het soms waardevoller is iets niet te weten ( en dat toe te geven ) dan jezelf erdoorheen proberen te bluffen door te beweren dat je het wel weet. Soms is het kostbaarder jezelf te laten leiden door ideeën, impulsen, inspiratie of inzichten van anderen dan continue alles uit jezelf te willen halen. Spreek uit wanneer je de weg kwijt bent of het even niet weet! Mijn mooiste ontwikkelingen ontstonden wanneer ik toegaf dat ik het even niet meer wist. Daarna ben je zo kwetsbaar als mens, dan gebeurd er iets magisch. Namelijk: je leert.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

HKU:
5 minuten regie 2020: EEN BERICHT NAAR DE ONGEBOREN MENS
10 minuten regie 2021: Het wachten waard
20 minuten regie 2022: Schreeuw voor ons
Afstudeerregie 2023: Godvergeten
Ander werk:
Voorstelling Kijkje achter de Schermen ( 2019 ) , Monument van God i.s.m. Het Zuidelijk Toneel en Wild Vlees ( 2018 )

Be who you needed when you were younger

In mijn praktijkgerichte onderzoek onderzocht ik hoe ik als docent jongeren het beste begeleid naar het maken van een opleidingskeuze wanneer de jongeren zich reeds oriënteren op theateronderwijs.

Om dit onderzoek zo precies mogelijk in beeld te brengen ben ik met meer dan 20 mensen in gesprek gegaan, waaronder: Directeuren van alle theaterscholen van Nederland, verschillende studieleiders van HBO kunstopleidingen, studieleiders of coördinatoren van verschillende vooropleidings- of voortrajecten die zich richt op de doorstroom naar een HBO theateronderwijsinstelling en natuurlijk jongeren die zelf een keuze hebben gemaakt om wel of niet naar een HBO theater door te stromen.

Dit onderzoek biedt een nieuwe methode, verschillende perspectieven op de hoofdvraag door het brede scala aan interviews wat erin verwerkt zit, ervaringsdeskundigheid in de breedste zin van het woord en een uitgebreide uitleg over de theorie van het begeleiden.

Afstudeerstage

Tijdens mijn afstudeerstage maakte ik met een groep jonge enthousiastelingen een voorstelling over opgroeien. Deze voorstelling speelde uiteindelijk op meerdere jongerentheaterfestivals in Nederland.