Ander thema

'Vitae Cyclum'

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter


Samen presenteren Corine van Voorbergen en Puck Soede ‘Vitae Cyclum’, een buitengewoon testament aan de tijdloze schoonheid die te vinden is in de samensmelting van kunst, natuurlijke vindingrijkheid en menselijke interpretatie.


Dit prachtige kunstwerk, geïnspireerd door de levenscyclus van de Slijmzwam, gaat verder dan alleen maar mooi zijn om naar te kijken. Het toont een harmonieus samenspel van licht, kleur en het vaatnetwerk van de schimmel dat subtiel is verweven in zijn ronde vormen. Elk kleurenpalet vertegenwoordigt zorgvuldig verschillende groeistadia, wat resulteert in een betoverend patroon. De aantrekkelijke patronen en de creativiteit van de natuur was de gemeenschappelijke basis.

Ontdek het fascinerende wezen genaamd Physarum polycephalum, een uniek microscopisch organisme dat met het blote oog te zien is en vaak wordt gevonden op vochtige boomschors in bossen. Ondanks het ontbreken van een traditioneel brein, is deze mysterieuze slijmzwam verbazingwekkend goed in het aanpassen aan zijn omgeving. In uitgebreide experimenten heeft het de vaardigheid laten zien om van vorm te veranderen om door doolhoven te navigeren en intuïtief de meest efficiënte weg naar voedsel te vinden.

De diepe aantrekkingskracht van de patronen en vindingrijkheid van de natuur diende als gemeenschappelijke basis voor Corine en Puck, waarbij ze hun creatieve geesten verenigden mede ontstaan van Pucks afstudeerproject. Dit collaboratieve meesterwerk vertegenwoordigt de artistieke synergie tussen Corine en Puck.



Artist statement

Als product designer vind ik mijn inspiratie in kleur, structuur en organische vormen. Ik laat mijn ontwerpen tot leven komen door middel van materiaalexperimenten. Mijn creatieve proces begint altijd met een overvloed aan experimenten, waaruit ik zorgvuldig een selectie maak en deze verder ontwikkel. Het is juist de diversiteit en eigenzinnigheid van mijn gecombineerde materiaalexperimenten die mijn creativiteit voeden. Door te spelen met verschillende materialen en hun eigenschappen, creëer ik nieuwe mogelijkheden en vormen, waardoor er unieke en boeiende ontwerpen ontstaan.

Ambities

In de komende jaren streef ik ernaar mijn kennis van materialen en nieuwe technieken verder te ontwikkelen. Ik wil mezelf voortdurend uitdagen en een uitgebreide bibliotheek van experimenten opbouwen. Het opbouwen van een netwerk is eveneens van groot belang. Ik wil graag contacten leggen met commerciële partijen, leveranciers, galeries en andere ontwerpers om eventueel samen te werken. In de creatieve sector is dit netwerk cruciaal, en ik wil mezelf blijven ontwikkelen op dit gebied!

 

Over vijf jaar hoop ik nog steeds deels te kunnen werken voor diverse ontwerpers. Deze samenwerkingen inspireren en motiveren mij namelijk enorm. Daarnaast leg ik mijn focus op de groei van mijn merk BLEMZ. Dit ben ik momenteel aan het opzetten samen met ontwerper Romy Schollman. In de ondernemende kant van een bedrijf wil ik mezelf nog ontwikkelen dit is namelijk nog niet mijn sterkste kant. Uitzoeken hoe ik mijn producten op de markt breng, socialmedia efficiënt gebruik en de juiste mensen benader is daar onderdeel van. Over 5 jaar hoop ik dat we flinke vooruitgang te hebben geboekt met BLEMZ en onze eigen studio hebben gerealiseerd.

Geleerd tijdens de studie

Ik heb geleerd om ontwerpen te benaderen vanuit diverse perspectieven, waarbij ik kritisch moest onderzoeken en de grenzen van materialen opzocht. Het vereiste af en toe om buiten mijn comfortzone en kennis te stappen. Ik werk graag vanuit een gevoel en intuïtie. Maar soms moest er ook onderzoek gedaan worden en dit voelde vaak als een onwennig onbekend gebied. Nu ben ik door mijn afstudeerproject over de slijmzwam mij meer comfortabel gaan voelen in onbekende gebieden. Dit hielp uiteindelijk om voortgang te boeken in het ontwerpproces en nieuwe ideeën te ontwikkelen.

 

Dankzij mijn ervaringen in verschillende werkplaatsen heb ik ontzettend veel kennis opgedaan en ontdekt welk type ontwerper ik ben. Ik heb mezelf beter leren kennen en over mezelf geleerd dat je niet zomaar moet opgeven. Als ik een bepaald ontwerp of idee in gedachte heb deze niet zomaar moet opgeven als het niet direct lukt. Er zijn altijd oplossingen die alleen nog ontdekt moeten worden!