Duurzaamheid en circulariteit

-InterLiniae-

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
In deze serie heb ik de gemaakte keuzes in het maakproces van verschillende kledingstukken ontleed. Door op een analytische manier naar archetypische kleding te kijken, heb ik regels gedefinieerd over dingen als vorm, stofkeuze en afwerking. Deze heb ik vervolgens bevraagd, en verbogen. Dit heeft geresulteerd in interessante, maar toch draagbare kledingvormen, met herkenbare elementen in een niet helemaal bekende vorm.
Dit onderzoek en deze kledingstukken zijn tevens een liefdesbrief aan het mode-ambacht, en mijn antwoord op de wens voor een duurzamere mode industrie.

Artist statement

Ik ontwerp en maak kleding voor mensen die op zoek zijn naar tijdloze statement-basics op maat. Door bouwend te ontwerpen met naden, kragen, zakken en andere aspecten binnen eenvoudige silhouetten ontstaan herkenbare kledingvormen waarin keuzes zijn gemaakt die de norm bevragen. Dit is op het eerste gezicht niet altijd te zien, maar na nog eens kijken valt het je ineens op.
Deze manier van ontwerpen is voortgekomen uit mijn liefde voor het ambacht. Mijn passie ligt bij het maakproces, van ontwerp tot patroon tot constructie. Dit combineer ik met mijn zoektocht naar een duurzame manier van maken. Mijn stukken zijn gemaakt uit deadstockstoffen, zo voegen ze niets toe aan het overschot van de industrie. Het houvast en ritme van werken met patronen in combinatie met de vrijheid van de kunstacademie hebben geresulteerd in deze voor mij nieuwe werkwijze.

Ambities

Ik hoop over 5 jaar mijn eigen duurzame modelabel opgezet te hebben en te werken in een mooie atelierruimte. Ook wil ik me graag ontwikkelen tot een betere patroonontwerper/tekenaar, door middel van een opleiding of cursus.

Geleerd tijdens de studie

De verscheidenheid aan opdrachten heeft mij veel dingen uit laten proberen, waardoor ik heb ontdekt wat me het meest aanspreekt. Door de hoeveelheid opdrachten heb ik op een onderzoekende manier mijn eigen handschrift goed kunnen ontwikkelen. Ook heb ik het proces leren waarderen, in plaats van dat er direct uit een ontwerp een eindproduct moet komen. Door even afstand te nemen, kom je tot de interessantste ideeën. Op deze manier heb ik geleerd wie ik ben als ontwerper en hoe ik het liefst werk.