Theater in het Speciaal Onderwijs: een expert meeting

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Een programma over theaterles geven in het speciaal onderwijs. Met workshops, experts uit het werkveld & verschillende methodes.

Hoe geef je les in het speciaal onderwijs. In deze expert meeting gaan we in op verschillende methodes. Tijdens workshops krijg je tools aangereikt om zelf aan de slag te gaan en in interviews hoor je hoe experts dat aanpakken. Wees welkom voor een eerste kennismaking met het speciaal onderwijs maar ook voor een verdieping in hoe theaterles te geven aan deze doelgroep. Tijdens dit programma richten we ons vooral op cluster 3 van het speciaal onderwijs.

Artist statement

Hi ik ben Koen, theaterdocent en theatermaker. Ik heb een groot hart voor het speciaal onderwijs en specialiseer me hierin. Ik maak onder andere gebruik van de Open Theatre methode. Een non verbale lesmethode ontwikkeld in Birmingham voor kinderen met special needs. Mijn kracht ligt in het contact maken met deze bijzondere doelgroep.

Ik ben benieuwd naar jou verhaal dus stuur me eens een berichtje!

Ambities

Tijdens mijn buitenlandstage bij Make/Sense Theatre in Reading, Engeland, ontdekte ik dat ik lesgeven aan kinderen in het speciaal onderwijs ontzettend waardevol en vooral ook leuk vind. Ik leerde in Engeland werken met verschillende methodes waaronder die van Open Theatre, een organisatie gevestigd in Birmingham. Tijdens een trainingsweek leerde ik van de bedenkers zelf hoe deze methode in elkaar zit. Na Engeland ben ik de methode volop gaan gebruiken in mijn lessen in het speciaal onderwijs op een school in Amsterdam. Daarnaast ben ik voor de Jeugdtheaterschool Zuidoost ook in een collectief een voorstelling gaan maken voor diezelfde doelgroep. Weer een totaal andere manier van theater naar deze leerlingen toe brengen.

Ik hoop dat ik nog lang deze doelgroep met deze inspirerende methodes mag vermaken en mag voorbereiden op het leven na school. In zie voor me dat er in meer steden op meer speciaal onderwijs scholen theater docent teams komen die theaterles kunnen geven aan deze fantastische doelgroep voor wie dit zo waardevol is.

Geleerd tijdens de studie

In de tijd van mijn studie ontdekte ik al snel dat ik het docentschap ontzettend mooi vind. Ik sprak met mezelf af zoveel mogelijk doelgroepen te onderzoeken. Zo werkte ik met bassischool leerlingen, middelbare school, MBO'ers, ouderen, kleuters, vooropleiding, HBO'ers & speciaal onderwijs cluster 3 leerlingen. Bij die laatste doelgroep ben ik blijven plakken omdat deze leerlingen zo mooi op de kern ingaan van wat theater is. Echt contact maken van mens tot mensen, de ruimte en objecten erin verkennen en daarmee gaan spelen. Het is voor mij een pure vorm van de wereld ontdekken en beleven.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Gedurende mijn loopbaan op de HKU maakte ik verschillende opdrachten. De één succesvoller dan de ander, maar allemaal enorm leerzaam. Ik deel een paar van deze opdrachten waar ik trots op ben.
Trezora's Wraak was een voorstelling die ik maakte in het begin van mijn derde jaar. Deze voorstelling werd gespeeld door 6 jongeren in Het Huis Utrecht. De voorstelling ging over wraak en vertelde het sprookjesachtige verhaal van Trezora die aasde op de troon van de koning. Een magische voorstelling die vooral goed paste bij een jonge doelgroep. Een mooie ontdekking voor mijzelf.

In mijn vierde jaar onderzocht ik hoe ik meer theater docenten enthousiast kon maken voor het speciaal onderwijs waar ik mij ondertussen zo thuis voelde. Ik publiceerde een onderzoek waarin ik beschreef wat een beginnende theater docent moet weten voordat hij de klas in stapt. Een soort toolbox of handeling met nuttige basiskennis voordat men de les in stapt.

Vanuit datzelfde doel, mensen enthousiasmeren voor het speciaal onderwijs, maakte ik een eindwerk dat ik daar volledig op inrichten. Ik ontwierp een programma met een interview, scènes, workshops en een deel van een voorstelling. Een expert meeting waarin mensen kennis kunnen maken met het speciaal onderwijs en welke methodes daarin gehanteerd kunnen worden.

Mocht je benieuwd zijn naar een van bovengenoemde werken, alles is gedocumenteerd. Stuur me een berichtje als je nog iets wil terugkijken of lezen.