Duurzaamheid en circulariteit
Ander thema

Translucent

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Goed nieuws is niet zo goed als slecht nieuws slecht is. Voor elk slecht nieuwsbericht dat je binnen krijgt heb je zeven goede berichten nodig om mentaal weer op hetzelfde gezonde niveau te komen. Translucent is een moment van stilstaan en bewustwording. Wat gebeurt er in je hoofd bij de dagelijkse golf van slecht nieuws-input? Raak je overprikkeld? Raakt het je niet of juist diep? Welk effect heeft slecht nieuws op jouw mentale gezondheid? Deze installatie is een zintuiglijke abstracte vertaling van hoe jij als persoon informatie binnen krijgt en verwerkt. In Translucent is de overprikkeling niet direct waarneembaar; net zoals in de realiteit bouwt het zich op. De installatie duurt 5,5 minuten, dit is gebaseerd op de gemiddelde schermtijd van 5,5 uur per dag van Nederlanders.

Artist statement

Ik werk met verschillende media en tussen disciplines, telkens met de hoop de wereld een stukje beter te maken. Ik ben professioneel piekeraar en een maker die vanuit diens eigen interesses te werk gaat. Op het moment dat ik me ergens op fixeer, kan ik het niet meer loslaten, dat gebruik ik als drijfveer.

Mijn werk begint bij een onderwerp waar ik in het dagelijks leven tegenaan loop, zoals het willen weten wat er gebeurt in de wereld maar er tegelijkertijd erg ongelukkig van worden als ik elke dag het nieuws lees. Mijn werk is mijn verwerking, het helpt me om om te gaan met persoonlijke situaties maar ook maatschappelijke thema’s. Ik gebruik mijn werk dan ook graag om maatschappelijke thema’s, zoals de klimaatcrisis, mentale gezondheid of de politiek aan te kaarten. Ik probeer de norm aan de kaak te stellen, vanuit mijn visie stel ik vragen over huidige situaties. Hiermee hoop ik de toeschouwer aan het denken te zetten.

Ik gebruik elementen die veel impact hebben op visuele zintuigen. Plexiglas, spiegels en licht zijn een terugkerend aspect. De ervaring van de toeschouwer staat voorop in mijn werk. De bezoeker is onderdeel van het werk, jij reageert op het werk, het werk reageert op jou.

Ambities

In de komende jaren wil ik graag mijn rol in de (licht)kunstwereld verder verkennen door het opzetten van mijn eigen studio. Daarnaast heb ik de ambitie om verder te studeren in fine art. Mijn doel is om mijn kunst te blijven gebruiken om maatschappelijke thema’s te belichten en zo een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving. Ik kijk ernaar uit om samen te werken met andere kunstenaars en op die manier een betekenisvolle impact te hebben.

Geleerd tijdens de studie

Iets wat ik van de HKU meeneem, is een nieuwe manier van denken, waarbij ik met een open en frisse blik naar de wereld kijk. Conceptueel denken speelt hierin een grote rol. De afgelopen vier jaar heb ik geleerd om vanuit mijn eigen interesses en fascinaties te werken. Dit heb ik ervaren als de beste aanpak voor mij, aangezien mijn projecten altijd bij mezelf beginnen.