Mijn onderzoek leverde ontwerpinstrumenten op om het gemeenschapsleven in kleine kernen te bevorderen. Een belangrijke pijler is het zichtbaar maken van levendige plekken voor voorbijgangers om ontmoeting te stimuleren. Om het gemeenschapsleven in Vilsteren te bevorderen laat ik zien hoe ik buurthuis De Vilsterij in Vilsteren wil herstructureren om het levendige hart van het gebouw aan de zichtbare oppervlakte te brengen.
Artist statement
Als ontwerper zie ik mezelf als een verbinder tussen het functionele en het verhaal van de omgeving, het gebouw of de mens. Het bevorderen van sociale cohesie staat centraal in mijn werk, waarbij ik streef naar ontwerpen die mensen samenbrengen en gemeenschappen versterken. Ik dompel me het liefst volledig onder in een projectlocatie door uitgebreid onderzoek te doen. Deze diepgaande verkenning leidt me vervolgens naar de tekentafel, waar ik niet alleen streef naar een goed werkend ontwerp, maar ook naar het benadrukken van de unieke kenmerken van de projectlocatie. Door het gebruik van zichtlijnen, lichtinval en een passende vormentaal, breng ik deze, voor sommige mensen in eerste instantie onopvallende, bijzonderheden naar voren en creëer ik ruimtes die zowel functioneel als inspirerend zijn.
Ambities
Binnen vijf jaar wil ik een rol spelen in het creëren van ontwerpen die mensen samenbrengen, hen laten genieten van en verwonderen over de schoonheid van de wereld en hun medemens. Daarnaast hoop ik me verder te ontplooien op het gebied van contextueel ontwerpen, waarbij ik diepere verbindingen leg tussen mijn creaties en hun omgeving. Mijn doel is om met hetzelfde plezier en dezelfde nieuwsgierigheid aan ontwerpen te blijven werken.
Geleerd tijdens de studie
Tijdens mijn Master Interior Architecture heb ik ontdekt wie ik ben als ontwerper. Ik haal voldoening uit projecten die mijn directe omgeving ten goede komen. Dit inzicht heeft me geleerd dat de antwoorden op vragen zoals 'wat onderscheidt jou als ontwerper' dicht bij mezelf liggen. Daarnaast heb ik in de afgelopen twee jaar bruikbare handvatten kunnen ontwikkelen en geleerd hoe ik deze effectief kan inzetten voor een optimaal ontwerpproces.
Kleine kern, Grote gemeenschap
De Nieuwe Utrechtse School in het Pieter Baan Centrum
Het ontwerp maakte ik voor: 'De Nieuwe Utrechtse School' (www.uu.nl/onderzoek/de-nieuwe-utrechtse-school). De Nieuwe Utrechtse School is een samenwerking tussen de Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht en de HKU Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. De Nieuwe Utrechtse School is een, geïnspireerd op de door Pieter Baan gestichte beweging: 'De Utrechtse School', interdisciplinair platform voor urgente discussie over de wisselwerking tussen het gezondheidsdomein, de kunsten en de wetenschappen.