Ander thema

Stoelen vullen

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
In een tijd waar kunst door sommigen, alsook door het nieuwe kabinet, wordt beschouwd als een 'hobby voor linksen', en waar het woord 'links' lijkt te evolueren tot een scheldwoord, kan het uitdagend zijn om een theaterzaal vol te krijgen. Theaters zetten zich al langer in om jongeren aan te trekken, toch blijft theaterbezoek vooral onder deze doelgroep een obstakel. Dit komt vooral door de veranderende gewoonten van jongeren. Met de opkomst van platformen als Instagram en TikTok is de aandachtsspanne van jongeren korter geworden en zijn ze gewend geraakt aan snelle, hapklare content (University Of Twente Student Theses, z.d.). Het bijwonen van een twee uur durende voorstelling lijkt hierdoor minder aantrekkelijk te zijn geworden. 

Dat voorstellingen minder aantrekkelijk lijken zien we ook terug in de realiteit. Uit gesprekken met ITA is gebleken dat jongvolwassenen weinig naar theater komen. ITA ziet daarom urgentie om jongere generaties aan te trekken en zoekt naar een ontwerpoplossing. Samen met Internationaal Theater Amsterdam ontstond de visie: 'Wat zou het fantastisch zijn als er een manier komt om jongvolwassenen kennis te laten maken met theater.’ De urgentie voor ITA ligt in het aantrekken van jongere generaties naar theater om een afname van publieksaantallen en relevantie op lange termijn te voorkomen. Door een ontwerpoplossing te creëren die aansluit bij de behoeften en verwachtingen van jongeren, kan een potentieel nieuwe generatie theaterliefhebbers worden gevormd.

Mijn onderzoek focust zich daarom op het aantrekken van meer jongvolwassenen: ‘Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er meer jongvolwassenen naar het theater gaan?’. Door voor mijn onderzoek van meerdere onderzoeksmethoden gebruik te maken heb ik een breed zicht gekregen op waar de obstakels liggen voor jongvolwassenen. Een paar citaten: ‘Veel van mijn vrienden ervaren schouwburgen zoals ITA als vijandig en elitair.’ aldus theatermaker Erasmus M.(7 december 2023) en Minne S. (12 januari 2024) vond: ‘Het zit totaal niet in mijn systeem om een voorstelling te bezoeken, echt aantrekkelijk vind ik het niet.’ Ik heb veel theorie gelezen, de doelgroep gesproken en ben met best practice ‘Fringe Festival’ in gesprek geweest. Fringe Festival staat bekend om haar jonge publiek en experimentele voorstellingen. Al bovenstaande activiteiten zijn afgewisseld met terugkoppeling met collega’s van ITA.

De doelgroep 'jongvolwassenen' is vrij breed, het onderzoek is daarom gespecificeerd richting de in Amsterdam erg bekende ‘Havermelk Elite’ en de (iets minder bekende) ’VPRO Flowerboys’. Groepen die bij ITA bekendstaan als laaghangend fruit; ze zijn namelijk al cultureel geïnteresseerd en zijn veelal in het bezit van een Museumjaarkaart en een Cinevillepas, alleen het theater weten ze nog niet goed te vinden. Met behulp van de Motivaction Mentality test zijn die groepen onderzocht, hier kwamen zowel de 'opwaarts mobielen' als de ‘postmaterialisten’ uit (Verheggen, 2013). Met deze informatie kan er gericht gekeken worden naar de specifieke wensen en behoeften van deze groepen.
Na brainstorms met zowel de doelgroep als ITA is er gekozen voor een keurmerk als ontwerpoplossing. Dit keurmerk biedt de doelgroep gecureerde voorstellingen die aansluiten bij hun interesses en behoeften, en wordt geselecteerd voor en door jongvolwassenen. Naast zorgvuldige selectie omvat het keurmerk ook aantrekkelijke randprogrammering, zoals inleidende gesprekken en afterparty's, om de ervaring onvergetelijk te maken. Door deze toevoegingen biedt de ontwerpoplossing een ervaring die je nergens anders kunt vinden, ook niet bij theaters die dezelfde voorstellingen aanbieden.

Het onderzoek resulteerde in 'NextGen', een landingspagina op de website van ITA, waarop speciaal voor de doelgroep gecureerde voorstellingen staan. De voorstellingsavonden zijn inclusief randprogrammering passend bij de voorstelling. De curatie wordt gedaan door het NextGen jongvolwassenen panel, in samenwerking met programmeurs van ITA. Curatie van voorstellingen maakt theater toegankelijker voor jongvolwassenen door thematisch en inhoudelijk aan te sluiten bij hun interesses, waardoor ze zich beter aangesproken voelen. Doordat jongvolwassenen betrokken worden bij het cureren wordt de band van de doelgroep met het theater vergroot, wat hun enthousiasme versterkt.

Artist statement

Naast mijn opleiding Kunst en Economie ben ik (3 jaar geleden) aan de slag gegaan bij ITA. In eerste instantie vooral als leuke, culturele bijbaan, maar al gauw was ik er vaker voor de voorstellingen en randprogrammering dan voor het werken zelf. Mijn liefde voor theater is in de afgelopen jaren bij ITA enorm gegroeid, ik heb veel gezien en ben er zeker van dat ik de theatersector nog lang niet uit wil. 


Ambities

Theater is mijn passie. Ik wil na het afronden van Kunst en Economie, beginnen aan de master Theaterwetenschappen aan de UvA.

Geleerd tijdens de studie

Ik heb veel geleerd over samenwerken, mijzelf en uiteraard kunst en economie.