The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Ik ben opgegroeid in een Nederlands/Indonesisch gezin. Mijn vader is half Indonesisch/half Nederlands en mijn moeder hellemaal Indonesisch. Zowel de Nederlandse als de Indonesische cultuur werd omarmd. Door de jaren heen merk ik steeds meer belangstelling en nieuwsgierigheid naar mijn Indonesische roots.

Het project ‘Membawa’ betekent ook wel vertaald ‘Meedragen’ in Bahasa. ‘Membawa’ is een collectie van zeven ontworpen doeken die staan voor het met je meedragen van herinneringen en nostalgische gevoelens. Het is een vertaalslag voor het verlangen naar dat soms onbeschrijfelijk gevoel, van gemis.

Bij de bruiloft van mijn ouders straalt de warmte ervan af. Dit is een mooi symbool voor dat onbeschrijfelijk gevoel van verlangen naar Indonesië. Doormiddel van mijn collectie breng ik dat moment weer tot leven.

Artist statement

Ik ben Charissa Elward, Als maker hou ik mij bezig met sociaal maatschappelijke vraagstukken, waarbij verbinding vaak centraal staat. Ik als persoon hecht veel waarde aan mensen helpen en betekenisvol zijn voor de ander, een stukje zingeving, iets dat ik van huis uit heb meegekregen.

Naast een stukje zingeving vind ik het ook belangrijk om de twee culturen die ik meedraag (Indonesisch/Nederlands), zoveel mogelijk te omarmen, en te gebruiken in mijn werk. Het hoort bij mijn identiteit en het heeft een groot aandeel in hoe het mij heeft gevormd als persoon.

Ik kaart deze onderwerpen aan door middel van verschillende media. Ik doe dat het liefst door analoge en digitale technieken te combineren in mijn werk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Fotografie en textiel. Vanuit de bovengenoemde waardes vind ik het belangrijk om te maken en is voor mij het maken een tool om dat voor elkaar te krijgen.

Ambities

Nadat ik de studie heb afgerond, wil ik even een pauze inlassen. 
Vooral om weer wat rust te vinden na een hectische tijd. Daarnaast wil ik een fijne basis opbouwen, verder onderzoeken naar wat mij echt blij zou maken carrière wise. Het gaat waarschijnlijk richting een sociaal maatschappelijke baan waarbij de individu centraal staat, en ik echt het gevoel heb dat ik iemand kan helpen, maar wel met een creative inslag. De vraag waar ik mijzelf zie over vijf jaar, vind ik een moeilijke om te beantwoorden. Ik hoop stabiliteit voor mijzelf gecreëerd te hebben en blij te zijn met het beroep 
dat ik uitoefen.

Geleerd tijdens de studie

Ik heb veel geleerd, over het vak zelf, praktische zaken en veel technieken. Maar de studie heeft vooral veel bijgedragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik heb mijn eigen krachten leren kennen, maar ook mijn zwakheden. Ik heb geleerd mijn mening beter te uiten en feedback/kritiek te ontvangen, zonder het persoonlijk op te vatten. Geleerd met verschillende visies en meningen om te gaan en ook daar de schoonheid van te zien. Ik geloof dat je op de Kunstacademie veel beter door je eigen ontwikkeling gaat, vergeleken met andere Hogescholen. Bij elk project stop je een stukje van jezelf, reflecteer je er weer op, en dat je studie lang, het is bijna niet mogelijk dat je jezelf niet tegenkomt.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Educatie
(2015-2018) Mediavormgeving, MBO 4 Grafisch Lyceum Rotterdam
(2018-heden) Graphic Design, HBO Hogeschool voor de Kunsten
(2017-2018) Kunstklas, Grafisch Lyceum Rotterdam
(2022) Minor Design for social Change, Hogeschool voor de Kunsten

Stage
(2017-2018) Grafisch vormgever, ARA Creative Agency Rotterdam

tentoonstellingen
(2018) EKSPO, HKU Utrecht
(2019) Multiplicity, LE:EN Utrecht
(2020) ABRI Magazine, Academiegalerie Utrecht