The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Een ideale wereld binnen een bestaande realiteit. Een wereld vol inspiratie, authenticiteit en verbinding. Dat is waar RESURGENCE, een fotografie installatie met fysieke elementen, om draait. De kijker wordt aangemoedigd zijn eigen idealen meer na te leven. De dromerige beelden refereren naar een utopisch bestaan terwijl de duidelijk industriële en door de mens gemaakte elementen ons met beiden voeten op de grond houden tijdens het fantaseren.

Artist statement

Een verkennende maker. Nieuwe technieken, inzichten en perspectieven verzamelen en toepassen ligt in mijn kern. Ik ben Lieke Leijdekkers en in mijn makerschap hou ik me graag bezig met verschillende genres binnen fotografie, TouchDesigner en installatiekunst. Het gesprek aangaan met anderen heeft me geleerd mijn eigen wereld te verrijken en mensen verbinding te laten zoeken met hun omgeving.
Vaak is in het werk dat ik maak een onderliggende persoonlijke ervaring of reflectie van mijzelf terug te vinden. Vanwege mijn fascinatie voor abstracties en installaties, sijpelt dit persoonlijke aspect vaak niet door tot de voorgrond en daagt de kijker uit eveneens te gaan verkennen.

Ambities

In de komende jaren wil ik een thuisbasis gaan creëren voor mijzelf, mijn ideeën en mijn projecten. Graag wil ik een opkomende naam worden binnen de fotografie industrie. Ook wil ik mijn portfolio verder uitbreiden zodat deze mijn vaardigheden en kwaliteiten nog beter reflecteert en de kwaliteit waar ik naar streef ten allen tijden kan weerspiegelen. Verder streef ik ernaar om meer in samenwerkingsverband met collectieven te gaan werken, wil ik me beschikbaar stellen voor open calls en wil ik me ook als solo-artiest profileren. Mijn doel is om in toenemende mate zelfstandig te worden als ondernemer en als kunstenares.

Geleerd tijdens de studie

De Associate Degree Digital Media heeft me geleerd mijn horizon te verbreden en heeft me laten inzien wat mijn professionele kwaliteiten zijn en hoe ik deze in kan zetten. Tijdens mijn studie heb ik mezelf uitgedaagd binnen het programma TouchDesigner en heb hier gedurende het eerste jaar verschillende projecten in gemaakt. Ook heb ik, gedeeltelijk in combinatie met TouchDesigner, kennis gemaakt met de codeertaal Python gedurende een seminar, heb ik met 360 graden projectie gewerkt in een dome en heb ik gewerkt met bewegingsdetectie via webcams.
Naast TouchDesigner heb ik ook met Arduino gewerkt en gecodeerd. Verder heb ik voor het eerst een internationale samenwerking gedaan via het seminar Imagining Tomorrow en heb ik een korte kennismaking gehad met Adobe After Effects.

Dankzij de feedback van docenten heb ik geleerd dat een kwaliteit van mij verhalend vertellen is. De hoeveelheid abstractie die ik in eerste instantie gebruikte in mijn werk liet deze kwaliteit naar de achtergrond verdwijnen maar dankzij de gesprekken en bijbehorende inzichten ben ik gaan zoeken naar een medium dat deze kwaliteit meer naar voren kan laten komen. Dit is hoe ik een jarenlange hobby, namelijk fotografie, op een veel serieuzere manier ben gaan benaderen. Inmiddels durf ik te zeggen dat fotografie mijn favoriete uitingsvorm is. Ik ben verschillende stijlen gaan uitproberen. Zo heb ik een project gemaakt rondom het verloren Museumpark Rotterdam en heb hierin onderdelen van evenementen- en documentatiefotografie naar voren laten komen en dit verwerkt in een fysieke installatie met prints, video en tastbare elementen. Mijn afstudeerproject bevat eveneens veel fotografie. In dit project heb ik een nieuw genre uitgeprobeerd en zo voor het eerst de surrealistische stijl toegepast in de foto’s. Ook in dit project komt mijn tweede grote fascinatie, namelijk installaties, weer naar voren.

Het gebruiken van fysieke installaties heb ik in het tweede studiejaar mogen ontdekken. Door dit uit te proberen heb ik geleerd dat mijn vele verschillende interesses en mijn verschillende skills goed tot uiting kunnen komen in een dergelijke uiting. Bovendien daagt het me uit om samenwerkingen op te zoeken, desondanks zeer zelfstandig en autonoom te kunnen werken en moet ik veelal zelf initiatief nemen. Het stimuleert me om uit mijn comfort zone te stappen en authentieker te zijn. Al deze dingen heb ik kunnen leren gedurende mijn twee jaar op deze opleiding, daarvoor wil ik ook heel graag mijn docenten én medestudenten bedanken.