Profile Graduation work
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor

Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

Door mijn jaren op de HKU heen heb ik gezocht naar wat nou precies mijn stijl is. Ik vond dit eerst in absurdistische en donkere humor en heb daarna met verschillende media geëxperimenteerd om die liefde voor vervreemding aan te scherpen. Na vier jaar kan ik zeggen dat ik een maker ben die veel nadruk legt op de manier waarop ik een onderwerp in beeld breng en mij hierin niet laat binden door genre, stijl of medium. Ik heb gewerkt met animatie, experimentele montages, video games, interactieve film, drama, komedie en heb hier zowel geschreven als geregisseerd. Ik heb veel passie voor hoe iets eruit komt te zien op beeld in relatie tot het onderwerp en wat de rol is van mijn publiek binnen die beleving. Ik heb meerdere projecten gedaan waarin de interactie van het publiek met het werk het centrale punt was. Interactieve film/media is een sterk middel om mijn publiek met complexe materie te laten omgaan en geeft mij de kans om meerdere aspecten van één verhaal te belichten zonder daarbij concessies te maken. Bovenal ben ik een maker met een duidelijk beeld over wat ik wil vertellen en in welke vorm ik dat het beste tot zijn recht komt. Zo ook in mijn eindfilm STAAL, een hybride documentaire gefilmd op de werkvloer van staalfabrieken, waarin ik gebruik maak van muziek, dans en experimentele montage om zo de welvaartsongelijkheid in de Nederlandse fabrieken te belichten, dat allemaal in een monochroom waar kleur een unieke rol speelt.

Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

Ik wil mijn draai vinden bij een productiehuis die mijn visie deelt over hoe we verschillende verhalen en onderwerpen het beste kunnen afbeelden. Ik zou commercie niet schuwen en een uitdaging zoeken in hoe ook commerciële opdrachten uniek en uitdagend kunnen zijn. Hierin zie ik mezelf het liefst in een hybride rol als schrijver, art director of regisseur. Daarbuiten ga ik blijven werken aan eigen projecten die ik kan uitvoeren met minder restricties waarbij ik volledig kan leunen op mijn eigen creativiteit en makerschap.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

Ik heb in mijn HKU tijd vooral geleerd dat ik het goed doe wanneer ik mijn grenzen openstel. Ik heb geleerd dat ik mij comfortabel voel bij verschillende media, dat ik bij sommige onderdelen van film niet per se de materiaalkennis heb, maar wel hoe ik ieder aspect tot mijn hand kan zetten om het een belangrijke rol te laten spelen binnen mijn werk. Het is voor mij belangrijk om niet alleen met één ding bezig te zijn, maar juist een sterke visie te ontwikkelen voor hoe ik iets wil vertellen. Ik denk dat dit dan ook zich heeft gemanifesteerd in mijn werk waarbij ik veel experimenteer met vertelwijze en ik mij daardoor goed op mijn gemak voel met meerdere media en stijlen.