Profile Graduation work
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor

Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

Ik ben een multidisciplinaire beeldmaker die met name vanuit een fotografisch en cinematografisch oogpunt de belevingswerelden van de mensen om mij heen probeert te visualiseren. Dit zijn vaak vreemden die ik tegenkom of mensen die ik ken vanuit mijn nabije omgeving die een ander leven leiden dan wat meestal als ‘de norm’ wordt beschouwd.
Soms komt mijn fascinatie voort vanuit een punt van herkenning maar vaker komt deze vanuit een verlangen dat ik diep van binnen graag zelf zou willen ervaren hoe het is om dit leven te leiden.
Mijn onderwerpen zijn meestal mensen die niet zo snel zullen opvallen in de maatschappij en vaak aan de randen daarvan leven. Ze leven veelal een onconventioneel leven dat voor mij symbool staat voor vrijheid en avontuur.

Vroeger zag ik regelmatig vanuit mijn slaapkamerraam het felgekleurde oranje uniform van mijn buurman in de tuin te drogen hangen. Ik had geen enkel besef van wat voor werk hij precies verrichtte bij de milieudienst maar dit pak stond voor mij symbool voor een grote spannende wereld die voor mij nog onontdekt was. Ik kon eindeloos dromen en visualiseren over hoe avontuurlijk en spannend het leven van deze man moest zijn, maar met hem in gesprek gaan durfde ik niet. Waar ik destijds te verlegen was om in gesprek te gaan met de onderwerpen van mijn fascinaties, daar zet ik nu mijn rol als fotograaf of filmmaker in om binnen te kunnen treden in een voor mij nog onbekende wereld waarvan ik vind dat deze het verdient getoond te worden aan de buitenwereld.

Ik probeer in mijn werk zo dicht mogelijk bij mijn onderwerpen te komen door voor een korte tijd onderdeel te worden van hun leven. In deze periode probeer ik zoveel mogelijk in gesprek te gaan met het onderwerp en een idee te krijgen van hoe zij de wereld om zich heen beleven. Vervolgens probeer ik door middel van een combinatie van esthetiek en een documentaire blik een belevingswereld in beeld te brengen die misschien niet één op één overeenkomt met de objectieve realiteit, maar die laat zien hoe de mensen die zich daarin begeven deze ervaren.
Mijn werk is een hommage aan de verscheidenheid aan levens die de mens kan leiden, vastgelegd op foto of film met een esthetische insteek die grenst aan documentatie en fictie.

Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

Dat ik persoonlijke projecten en projecten in opdracht kan verwezenlijken die verhalen vertellen die de buitenwereld nog niet kent.
Ik wil fotoprojecten en films produceren die mij in staat stellen om de wereld te ontdekken, avontuur op te zoeken, maar die naast deze persoonlijke belangen ook vooral een maatschappelijke bijdrage kunnen leveren.
Mijn werk als beeldmaker stelt mij dan hopelijk in staat het avontuurlijke leven te leiden dat ik voor ogen heb, maar de projecten zelf dragen dan bij aan grotere maatschappelijke kwesties die ik wil onderzoeken.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

Uit mijn comfort zone stappen. Als maker maar ook als persoon.
De opdracht uit jaar 1 waarin je alleen naar het buitenland moest om een project te maken was hierin een goede oefening.