Profile Graduation work
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor

What is your specialty, what makes your work unique? Or place your artist's statement.

Mijn naam is Rutger Dam, een 25 jarige Product Design student aan de HKU. Vroeger werd altijd gezegd dat ik een Willie Wortel was, een techneut die rare maar toch goed werkende machines en bouwwerken maakte van simpele dingen uit de schuur. Vanzelfsprekend dat ik vrij snel de techniekwereld in ben gerold. Toch heeft de aantrekkingskracht van vrijere vormgeving en spelen met materialen er uiteindelijk voor gezorgd dat ik in de design en kunstwereld terecht ben gekomen. Hier kan ik zelf bepalen of mijn werk meer praktisch of kunstzinnig wordt.

In mijn werk zit altijd een aspect van verbazing en vernieuwing. Als het om producten gaat moet er altijd iets opvallend en anders aan zijn. Vaak pas ik technieken en bewerkingen toe die doorgaans gebruikt worden bij het maken van totaal andere voorwerpen. Soms is juist de manier van maken opvallend simpel, maar dan heb ik er een natuurkundig fenomeen of ander interessante eigenschap in verwerkt waar de meeste mensen zich niet van bewust zijn. Dit noem ik een “slimmigheid” toevoegen.

Als het om mijn kunstwerken gaat is een van de hoofdaspecten het onzichtbare zichtbaar maken. Ik ben altijd gefascineerd geweest door optische illusies en de manier waarop ze een “glitch” laten zien in hoe je brein informatie verwerkt. Met mijn werk probeer ik het brein op een vergelijkbare manier te prikkelen en ervoor te zorgen dat de eerste reactie van mensen is: “Wow! Huh? Hoe werkt dit?”. Het mooiste vind ik als mensen bewust gaan nadenken over waar ze naar aan het kijken zijn en hoe het werkt. Zelf vind ik dat een hele interessante manier van leren, namelijk: observeren, analyseren, concluderen. Ik hoop dat mensen niet alleen gefascineerd zijn door mijn werk, maar ook wat meepikken van mijn denkwijze.

What are your ambitions? What do you want to be in five years?

Vooral dat mijn naam bekend wordt in de maakwereld, en dat mensen en bedrijven mij als eerste benoemen als goede inzet voor een product of klus. Ook volledig financieel rondkomen vanuit mijn eigen bedrijf lijkt me een heerlijk gevoel, helemaal als ik die laatste euro terug heb betaald aan DUO.

What is the most important thing you have learned during your studies?

Enerzijds zelfstandig te werk gaan en anderzijds hulp zoeken waar en wanneer je dat nodig hebt

List of publications / exhibitions / prices / concerts / shows etc.

Betweter festival 2019

https://exposure.hku.nl/p/Showing%20the%20invisible