Profile Graduation work
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor

Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

Een beeld begint bij mij altijd bij een vraag. ‘Waarom vind ik dit persoon bijzonder? Hoe zou zij die stoel kunnen gebruiken? Zouden anderen hier ook over na denken?’ Door zowel mijzelf als mijn omgeving te bevragen, ontstaat er een brug tussen persoonlijke en maatschappelijke kwesties. Mijn taak als vormgever is het vormen van een opening, door middel van theater, waaruit een gesprek ontstaat dat zowel reflecteert op onze omgeving als op onszelf.

Door schetsmatig en intuitief te werk te gaan, lukt het mij met minimalistische beelden een maximalistische wereld neer te zetten. Een wereld die het publiek herkent, maar nooit werkelijk zal kunnen bezoeken. Op die manier maak ik interne en persoonlijke thema’s toegankelijk voor het publiek. Naar mijn mening bestaat die wereld uit meer dan alleen beelden. Geluid, reuk, tast en soms zelfs smaak zijn ongelofelijk belangrijk in het neerzetten van een sfeer. Ik wil dat mijn publiek niet alleen iets krijgt om te zien, maar iets om te ervaren.

Mijn expertise bevindt zich voornamelijk in het gebied van de textiel. Kleding is een tweede huid en een kostuum is de huid van een personage. Kleding zegt daarbij altijd iets over ons als mens, dus wat kan het ons zeggen over een personage? Zo zoek ik binnen een tekst naar aanwijzingen naar de omgeving van een personage, maar nog meer let ik op de houding, energie en gedrag dat een personage uitstraalt. Leeft het voor comfort of lokt het penibele situaties uit? Wil het aandacht, of vind het personage het fijn om op de achtergrond te blijven. Dezelfde mechanismen die wij als mensen gebruiken om onszelf door middel van kleding uit te drukken, bestaan voor mij ook in de fictieve wereld van het theater. Een personage is immers altijd gebaseerd op een mens, of niet?

Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

Op dit moment kijk ik zo open mogelijk naar de toekomst. Ik heb meerdere ambities, waaronder als vormgever in opdracht werken voor een gezelschap, maar ook het vormen van een eigen collectief met de contacten die ik op HKU heb kunnen opbouwen.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

Op HKU heb ik vooral geleerd vertrouwen te hebben in mijn eigen werk en intuïtie. de technische vaardigheden die we leren zijn er natuurlijk ook allemaal voor nodig om te kunnen maken wat je voor ogen hebt. maar dat maken begint bij het hebben van vertrouwen in je eigen ideeën.