Diversiteit en inclusiviteit

Dokken om te Dansen: Een Roadmap voor het Aangaan van Financiële Uitdagingen en het Stimuleren van Inclusiviteit bij Festivals

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
De opkomende uitdaging in de dynamiek van dancefestivals is de stijgende kosten, die niet alleen dit genre, maar ook andere muziekevenementen beïnvloeden. Mijn onderzoek richt zich specifiek op de financiële toegankelijkheid binnen deze industrie. In samenwerking met Dekmantel heb ik een tool ontwikkeld om productionele kosten te verminderen zonder de kwaliteit te schaden. Dit 'Roadmap Canvas' dient als een tweezijdige munt, waarbij de ene kant gericht is op organisatorische efficiëntie en de andere kant op het verlagen van financiële drempels voor festivalbezoekers. Mijn werk belicht de dualiteit tussen de noodzaak van organisaties om winstgevend te blijven en de behoefte van bezoekers aan betaalbare evenementen.

Artist statement

Met een achtergrond in performance en theater, ontdekte ik al snel mijn liefde voor de dynamiek van de muziekindustrie. De overstap naar elektronische muziek voelde als een logische stap; de theatrale aspecten die me altijd al aantrokken, vond ik opnieuw terug in deze cultuur. Mijn specialisatie in artist handling, zowel tijdens mijn stage als in mijn huidige werkzaamheden bij Dekmantel, heeft me waardevolle inzichten gegeven in het organiseren van evenementen op wereldniveau. Deze ervaring inspireerde me om me verder te verdiepen in de financiële uitdagingen binnen de festivalwereld. Ik wilde begrijpen hoe de kosten van evenementen de toegankelijkheid ervan beïnvloeden.
Dit leidde tot mijn onderzoek naar innovatieve oplossingen om de financiële drempels te verlagen en festivals voor een breder publiek toegankelijk te maken, terwijl ik er ook voor zorg dat de organisatie financieel gezond blijft en de middelen heeft om artistieke vrijheid te behouden en te creëren. Ik streef ernaar de festivalcultuur als een inclusieve en diverse omgeving te behouden, waar iedereen zich welkom en vertegenwoordigd voelt.

Ambities

Door Covid-19 heb ik geleerd om niet te veel in de toekomst vast te leggen, aangezien je niet weet hoe het zal verlopen. Desondanks zie ik mezelf wel groeien in de sector waarin ik me momenteel bevind. Het lijkt me fantastisch om uiteindelijk eindverantwoordelijk te zijn voor een evenement, of dit nu bij Dekmantel is of elders. Misschien wil ik me juist meer gaan richten op het vertegenwoordigen van artiesten en neem ik een managerrol op me. Misschien open ik zelfs een club in Italië, waar ik de kennis over inclusiviteit en sociale veiligheid op evenementen, die we in Nederland al goed beheersen, kan toepassen.

Geleerd tijdens de studie

In het begin van mijn studie op Kunst & Economie had ik weinig kaas gegeten van de financiële kant. Dat was best lastig, maar gaandeweg ben ik erachter gekomen dat dit juist een boeiend en cruciaal onderdeel is. Het is grappig dat ik nu juist hierop afstudeer, omdat ik het interessant vind om te kijken hoe we financiële uitdagingen in de festivalsector kunnen tackelen.
De studie heeft me laten zien dat er meer mogelijk is in de kunstwereld dan alleen het maken van kunst. Zelfs als je niet direct een kunstenaar bent, zijn er tal van interessante mogelijkheden, zoals management, beleid en financiering.
Kortom, Kunst & Economie heeft me niet alleen de kennis en vaardigheden gegeven om in de kunstsector te werken, maar het heeft me ook de eerste stappen gegeven naar waar ik nu ben als Artist Liaison bij Dekmantel, waar ik me bezighoud met het aanpakken van financiële uitdagingen in de festivalindustrie.