Profile Graduation work
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor

Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

Nyré Tiessen is een audiovisueel kunstenaar wonend in Utrecht. Ze gebruikt verschillende soorten media om de wederzijdse verbinding uit te drukken die ontstaat uit de interactie tussen kunstenaar en subject; op zoek naar manieren om ofwel haarzelf, ofwel anderen beter te begrijpen door haar werk. Elke beweging tussen twee mensen is een uniek tijdsgebonden moment, volledig afhankelijk van hoe de verschillende partijen elkaar zien. Om deze reden en vanwege haar persoonlijke en intieme manier van werken met anderen, ziet ze het moment vóór het vastleggen en na het vastleggen als essentieel. Omdat de inhoud van het materiaal een bepaalde kwetsbaarheid heeft, vindt ze het belangrijk daar zorg voor te dragen. Ze ziet dit gehele proces als haar praxis.

Ze is gefascineerd door de manier waarop de symbiose van audio en visuele media een intieme en eerlijke representatie van de realiteit kan weergeven – of juist surrealistische en statische beelden en geluiden die stilte en simpliciteit overbrengen. Ze werkt met deze media op een transdisciplinaire manier, waarbij de disciplines niet meer als los van elkaar worden gezien: een beeld kan bijvoorbeeld een ritme hebben, of een geluid een kleur. Zo componeert ze met beeld, en portretteert ze geluid. Het is voor haar van belang om buiten de traditionele kaders van de kunstdisciplines te stappen, voornamelijk om de grenzen tussen deze disciplines te bevragen. Zo daagt ze zichzelf uit met de bedoeling dat deze hokjes en bijkomende regels haar niet kunnen tegenhouden in haar makerschap.

Ze speelt met onderwerpen zoals intimiteit, queerness, erotiek en de poëzie die in dagelijkse handelingen en interacties te vinden is. Ze werkt met trivialiteit, door in haar werk niet te veel bezig te zijn met ensceneren. Ze improviseert met wat er op dat moment gebeurt en zoomt daarbij in op de kleinste details.

Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

Over vijf jaar wil ik graag een master afgerond hebben die zich op het grensvlak van beeldende en auditieve kunst bevindt. Daarnaast hoop ik een aantal residencies te kunnen doen, bij voorkeur in het buitenland. Over het algemeen zie ik voor me dat ik over vijf jaar nog specifieker heb onderzocht hoe ik verschillende disciplines kan combineren.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

Door van het conservatorium af te studeren met een beeldend werk, heb ik geleerd dat veel principes die voor de ene kunstdiscipline gelden, toepasbaar zijn op de andere. Het overkoepelende maakproces is hierbij eigenlijk het belangrijkste gegeven, onafhankelijk van in welke discipline je je precies bevindt.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

EXPOSITIES
2021 女の人 / woman, Squish (Rotterdam)
2021 How can a bird be afraid of me?, AG (Utrecht)
2020 SURFACE, Blackbird (Utrecht)
2020 Echo Chamber, Touchstone (Utrecht)
2020 Echo Chamber, Het Huis (Utrecht)
2019 女の人 / woman, De Onderbuik (Utrecht)
2019 SURFACE, De Utrechtse Boekenbar (Utrecht)
2019 女の人 / woman, Kriterion (Amsterdam)

PUBLICATIES
2020 Flight Thrombosis (https://www.nyretiessen.com/flightthrombosis)