Profile Graduation work
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor

Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

Gemma Luz Bosch studeert dit jaar af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) als Music Performance Artist. Haar fascinatie voor “hoe klank ontstaat” leidde haar tot het bedenken en maken van eigen keramische instrumenten, die op verschillende manieren klank opwekken. In haar concerten en installaties gebruikt ze deze nieuwe instrumenten om nieuwe klanken toe te voegen aan het klankenpalet. Hiermee onderzoekt zij de grenzen van het begrip muziek, en wil zij de toeschouwers prikkelen om ook in dagelijkse geluiden muziek te ervaren. Hoe geweldig is het dat we überhaupt kunnen horen?

Om geluid waar te nemen is er een bron nodig die de lucht laat trillen (beweegt) en iemand die het kan waarnemen. Zo zegt zij “Stilstand is stilte, beweging is klank” Gemma, als pianist, componist en improvisator communiceert met geluidsgolven. Alles wat in haar werk klinkt is “aLive”: levendig, speels en in het moment geproduceerd.

Op het moment is zij onder andere bezig met; “Aircilla” een kinetische geluidsinstallatie in samenwerking met Jurrian de Vos, keramische fluiten die beeldend en geluidskunstwerken zijn en composities die de bewegingen beschrijven die de musici maken. Om deze reden noemt ze zichzelf geluidschoreograaf. Door middel van beweging ontstaat er geluid.

Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

Keramische instrumenten maken, componeren, spelen, installaties bouwen en evenementen organiseren. Dat is wat ik de komende tijd ga doen.

Sinds vorig jaar ben ik actief bezig met de klank van klei. Ik zie mezelf een keramiek werkplaats hebben waar ik eigen ontworpen instrumenten en geluidinstallaties maak. Als componist en pianist ga ik mijn composities uitbrengen en uitvoeren met mijn ensemble Kaer. Op het moment ben ik artistiek leider van Nulpunt, kunst platform voor jonge makers, waarmee ik verder wil onderzoeken naar manieren om jonge kunstenaars een podium te bieden.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

“Ik kan eigenlijk alles, ik moet het alleen nog leren” Loesje

Leren te leren. Van elkaar leren. De waarde van leren. Je bent constant aan het leren. Je kan van iedereen iets leren.

"Live long learning"

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

De Maker zoekt maker prijs samen met Jurriaan de Vos voor de installatie Aircilla.

Diverse concerten als solist en in ensembles met geprepareerde piano en eigen instrumenten, onder anderen in: PNEM Sound Art festival Uden, Muziekhuis, Zaal 100, ACU, Touchstone, BUNK en Het Muzieklokaal.

Deel van het improvisatie ensemble Arkester als geprepareerde pianist waarmee we in Salon De IJzerstaven, Paviljoen Ongehoorde Muziek en Utrechts Conservatorium gespeeld hebben.

Artist in residence bij Metaal Kathedraal waar ik de installatie Ocaruno heb ontwikkeld.