Uit deze vragen ontstond een beeld van verwoesting en verlies. De nadruk ligt op de voortdurende strijd tussen Nederland en het water, met de onvermijdelijke vraag wie uiteindelijk als winnaar uit deze strijd zal komen.
‘’Tussen wal en schip‘’ is hiermee een dringende oproep tot bewustwording over een van de grootste dreigingen waarmee Nederland wordt geconfronteerd: de stijgende zeespiegel.
Tijdens het maken van de kleden ontstond nieuw restmateriaal, kleine stukjes textiel die te waardevol leken om zomaar weg te gooien. Dus besloot ik me de laatste maanden te verdiepen in de kunst van hergebruik. Met behulp van verschillende technieken, zoals tuften, vilten en de naaimachine, heb ik het restmateriaal in nieuwe wandkleden verwerkt.
Artist statement
Met vorm, ruimte en kleur als mijn gereedschap, ontwerp ik wandkleden die verder gaan dan esthetiek alleen. Ze dragen een diepere betekenis met zich mee. Ik ben Marije Kroon en ik ben een multidisciplinaire ontwerper met een focus op textielkunst en scenografie.
Binnen mijn werk ga ik op zoek naar een harmonie tussen oud en nieuw, zowel in de materialen die ik gebruik als in de toegepaste technieken, zoals tuften en vilten. Technieken die je soms laten verrassen, ze een zekere zachtheid geven. Het scherpe randje wordt weggenomen.
Deze combinatie vormt een constante uitdaging en weerspiegelt mijn weloverwogen benadering van het makerschap en de impact daarvan. Mijn werk is een voortdurende ontdekkingstocht naar evenwicht, waarbij ik de grenzen opzoek en tegelijkertijd bewust blijf van de consequenties ervan.
Ambities
In de toekomst hoop ik nog heel veel wandkleden te mogen maken, zowel vanuit mijn eigen interesses als in opdracht van anderen. Met mijn werk hoop ik niet alleen de wereld een stukje mooier te maken, maar ook een dieper bewustzijn te stimuleren over thema’s die mij nauw aan het hart liggen.
Ook wil ik mijn interesse in scenografie verder onderzoeken. Het theater is voor mij een magische plek waar ik me graag laat meevoeren naar andere werelden. Ik hoop een rol te vinden waarin ik mijn creativiteit kan inzetten om bij te dragen aan het creëren van betekenisvolle en meeslepende ervaringen voor het publiek.
Daarnaast is het mijn doel mijn makerschap verder te verdiepen in een inspirerende omgeving. Mijn droom is om een eigen atelier te hebben op een bijzondere plek, omringd door gelijkgestemde makers.
Geleerd tijdens de studie
Dat het als ontwerper belangrijk is dat een werk vanuit jouw eigen fascinaties ontstaat. Deze persoonlijke verbindingen tilt het project naar een ander niveau, waarbij het niet alleen gaat om het eindresultaat, maar ook om de reis ernaartoe.