Profile Graduation work
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor

Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

Schilderen is een bevestiging van het leven, en tegelijkertijd een voorbereiding op de dood. Het is inherent aan de mens om te verlangen naar een waarheid, de essentie van ons bestaan. Via het schilderen zoek ik naar deze waarheid. Het idee dat elk nieuw schilderij nog volledig open ligt is voor mij een analogie aan het leven zelf. Op deze manier is elk schilderij het scheppen van een leven op zichzelf en daarnaast een vertolking van een deel van mijn eigen leven.

In de wereld vallen dingen mij op, dingen met een haast onwaarneembare aard. Dit kan een foto of situatie zijn, evengoed als een boom. Zodra ik ze schilder en ze hun plek op het doek vinden, zetten ze een geheel nieuwe wereld aan betekenis in gang. Tijdens dit proces gebeuren er veel dingen: een streek of toets die verrast, een idee dat zonder aankondiging in mij opkomt. Zo houdt schilderen mij zoekende naar een waarheid. Ieder schilderij schept een nieuw leven, en daarmee zowel mogelijk een nieuw antwoord.

Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

Een ambitie is en zal altijd zijn om oprechte kunst te maken, kunst omwille van de kunst. Maar verwar dit niet met L’art pour l’art, ik bedoel kunst die dicht bij zichzelf blijft, schilder ik een boom dan wil ik een boom schilderen. Ik forceer mezelf altijd te ontdoen van andere motieven die in mij opkomen, zoals geld, roem of erkenning. Als kunstenaar zou ik liegen als ik zeg dat ik kunst enkel voor mezelf maak, ik maak kunst voor mezelf maar ook voor anderen, maar ik geloof erin dat je jezelf moet forceren om kunst te maken alsof de wereld deze nooit zal zien, dan maak je oprechte kunst denk ik.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

Ik heb leren beschouwen, dat is denk ik het belangrijkste. Ik zag beschouwen en kunst vaak als twee lossen dingen, het is nu dat ik besef dat de een niet zonder de ander kan, kunst is iets menselijks, dus zonder een beschouwer is er geen kunst. Wanneer je dit door hebt zal je zien dat beschouwen net zo belangrijk is als de kunst zelf. Beschouwen kun je leren, beschouwen gaat om analyseren, doorgronden, ‘wat zie ik?’ Wanneer we dit doen en enige wetten of logica van het kunstwerk kunnen zien en begrijpen zal de schoonheid van het werk zich openbaren.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

2021 / Toevlucht, Havenloods
Utrecht, The Netherlands

2021 / HENK, Galerie Logman
Utrecht, The Netherlands

2019 / Sur-Face
Utrecht, The Netherlands

2019 / De Discotheek
Utrecht, The Netherlands

2019 / ROEM
Utrecht, The Netherlands