Diversiteit en inclusiviteit
Ander thema

Worlds change when eyes meet

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
In een Westerse wereld van rationaliteit en individualiteit hebben wij mensen allemaal behoefte aan verbinding. Verbinding met onszelf, de medemens en met de wereld.

Het boek ‘Worlds change when eyes meet’ is een boek dat een reis door de wereld maakt. Er komen vijf continenten aan bod die worden ondersteund door twee filosofen en hun kijk op ‘verbondenheid’. De verschillende denkwijzen worden gelijkwaardig gepresenteerd, zodat er een totaalbeeld van het thema ‘verbinding’ wordt weergegeven.

Artist statement

Ik ben nieuwsgierig, ik kijk graag en ik bewonder. De wereld waarop wij mogen staan en al het bijzondere wat zowel binnen als buiten deze wereld te vinden is, neem ik niet zomaar voor lief. Met mijn werk ga ik het gesprek aan met mijn omgeving en de mensen die ik daarin tegenkom. De verschillende verhalen, filosofieën en perspectieven die ik onderweg ontmoet breng ik samen tot universele beelden. Het universele karakter in mijn werk biedt herkenning, zodat ik de chaos en wanorde, maar ook de schoonheid van onze wereld, een stukje begrijpelijker kan maken.

De details die ik in de wereld zie neem ik tevens mee in mijn manier van maken. Alle beelden illustreer ik analoog (met de hand) en de teksten zijn handgeschreven. Op deze manier sta ik dichtbij mijn werk. Ieder beeld krijgt de vereiste tijd en aandacht die het nodig heeft, net zoals ik graag tijd en aandacht stop in de wereld om mij heen.

Ambities

Betekenisvol werk maken is wat ik liefst zou willen doen. Ik wil grote, moeilijke, maatschappelijke en filosofische vraagstukken aanhalen en deze visueel toegankelijk maken. Mensen samen laten komen en uitnodigen om met elkaar in gesprek te gaan.

Ik zou als zelfstandig illustrator willen werken, maar ik zou ook graag op organisatorisch vlak in de culturele sector willen werken, gedeeltelijk met educatie. Daarnaast ben ik enorm geïnteresseerd in samenwerkingen met makers die gespecialiseerd zijn in andere kunstdisciplines. Door nieuwe kunstzinnige combinaties wil ik geïnspireerd worden voor mijn illustratiewerk en wil ik een nieuwsgierige en open blik behouden.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens de studie heb ik meer over mezelf geleerd en deze lijn heb ik doorgetrokken naar wie ik als maker zou willen zijn. Tevens heb ik gemerkt dat het belangrijk is om dichtbij jezelf te blijven wanneer je nieuw werk creëert en dat het echt belangrijk is om achter je werk te staan. Ik ben er namelijk van overtuigd dat je werk dan het best tot zijn recht komt.

Daarnaast heb ik geleerd dat het proces van je werk zó ontzettend belangrijk is. Dit kon ik aan het begin van de studie nogal lastig vinden: ik hield me graag vast aan één specifiek eindbeeld en maakte daarop een gericht stappenplan, in chronologische volgorde. Maar dit plan ging niet altijd hand in hand met mijn creatief proces. Het heeft me soms erg veel geduld gekost, maar mijn werk zo nu en dan wegleggen en het even de tijd geven die het nodig had, deed wonderen!