Kleur bekennen

Fleur Stikvoort
About Live events
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor

Hai, ik ben Fleur Stikvoort en vertel jullie graag meer over mijn project Kleur bekennen.

Kleur bekennen is een project waar de acht universele basis emoties worden behandeld. Dit zijn afschuw, angst, blij, boos, liefde, schaamte, verbazing en verdriet. Deze emoties worden over de hele wereld hetzelfde geïnterpreteerd. Uit deze acht basis emoties worden de secundaire emoties afgeleid. Kleur bekennen is de emotionele signaalfunctie. 

Met Kleur bekennen, de emotionele signaalfunctie wil ik mensen helpen die het lastig vinden om hun emotie te uiten. Door een item te dragen wat hun emotie weergeeft. Hiermee hoop ik een neveneffect te creëren voor mensen die het lastig vinden om emoties te lezen bij andere mensen. Kleur bekennen kan ook worden gebruikt voor mensen die hun emoties versterkt willen uiten en dus opvallend willen laten zien. Elke emotie heeft zijn eigen patroon wat is afgedrukt op stof. Deze patronen zijn later terug te vinden in kleding en accessoires.


Kleding zie ik als een manier om jezelf te uiten. Wie jij bent als persoon en emoties zijn daar een onderdeel van.De patronen

Zoals ik net benoemde heb ik voor elke emotie een patroon ontworpen. Voor elke emotie-patroon heb ik drie verschillende kleuren variaties gemaakt. Die staan voor de verschillende intensiteiten waarmee je een emotie kan beleven. Soms ben je een keer bozer dan een andere keer. Hoe intensiever je de emotie beleeft hoe intenser de kleuren worden in het patroon. De verschillende intensiteiten van de patronen staan aangeven met S, M en L. Die staan voor small, medium en large, wat weer refereert naar kledingitems. 

afschuw

intensiteit S

intensiteit M

intensiteit L

angst

intensiteit S

intensiteit M

intensiteit L

blij

intensiteit S

intensiteit M

intensiteit L

boos

intensiteit S

intensiteit M

intensiteit L

liefde

intensiteit S

intensiteit M

intensiteit L

schaamte

intensiteit S

intensiteit M

intensiteit L

verbazing

intensiteit S

intensiteit M

intensiteit L

verdriet

intensiteit S

intensiteit M

intensiteit L

De stoffen

Deze patronen heb ik af laten drukken op stof. Dit met het idee dat er later kledingstukken meegemaakt kunnen worden. Zelf heb ik de stoffen verwerkt in prototypes. Om te laten zien hoe ik Kleur bekennen voor mij zie in het dagelijks leven. 

De prototypes

De stoffen heb ik verwerkt in prototypes. Dit om te laten zien hoe ik Kleur bekennen voor mij zie in het dagelijks leven. Gedurende dag kan je van emotie veranderen. Hiervoor heb ik een oplossing gevonden. Op sommige prototypes bevinden twee verschillende emoties. Deze prototypes kan je omdraaien of binnenste buiten draaien. Met als voorbeeld de bucket hat, de handschoen, de riem en de stropdas. 

De promotiebox

De promotiebox is speciaal gemaakt om mee te nemen naar klanten om Kleur bekennen te presenteren. In de promotiebox zitten 8 kleine boxen die elk staan voor een emotie. In deze kleinere boxen zitten de stoffen. In de promotiebox bevind zich ook een catalogus. In de catalogus staat het project Kleur bekennen verder uitgewerkt. Benieuwd hoe dit eruit ziet? Neem contact met mij op!

Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

Bij de ontwerpen die ik maak vind ik het belangrijk om een verhaal te vertellen, dat kracht geeft aan mijn ontwerpen. Mijn werk bestaat uit verschillende eigen opgezette projecten en grafische opdrachten van klanten. Bij elk ontwerp is er een verhaal te vertellen. Deze verhalen gaan over waarom ik voor een bepaalde vorm en kleur heb gekozen of dat ik mensen wat wil leren met mijn ontwerpen.

Mijn kracht ligt bij het werken met kleuren. Bij elk ontwerp voeg ik graag kleur toe wat er een extra betekenis aan geeft. Ook maak ik graag onverwachte kleurcombinaties die je niet vaak tegen komt. Dit geeft een originaliteit aan een ontwerp. Voor mijn ontwerpen werk ik graag met verschillende materialen denk bijvoorbeeld aan, knopen, stoffen, papier en krijt. Meer ongebruikelijk materiaal zoals fietsbanden, planten en eten ga ik ook niet uit de weg. Waarna ik het eindwerk digitaal uitwerk op de computer.

Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

Volgend jaar ga ik de opleiding Fine art and Design in Education aan de HKU volgen. Naast deze opleiding wil ik mij meer gaan verdiepen in grafisch ontwerp en grafisch illustreren. Dit wil ik gaan toepassen in mijn eigen bedrijf, zodat ik deze verder kan opbouwen.

Over vijf jaar hoop ik in het kunstonderwijs te mogen werken waar ik mijn visie over kunst kan overbrengen aan de nieuwe generatie kunststudenten. Daarnaast wil ik ook mijn eigen bedrijf runnen, met focus op grafisch ontwerp en illustraties. Hiermee is het doel om voor klanten ontwerpen te maken die hen helpen communiceren wat zij willen. Ook geloof ik erg in de kracht van de combinatie leerkracht en eigen bedrijf, omdat ik dan beide werelden kan combineren.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

Het belangrijkste wat ik heb geleerd tijdens mijn studie is dat ik illustraties op verschillende manieren kan inzetten. Mijn voorkeur gaat er hierbij naar uit om mensen iets te leren met mijn ontwerpen of om een ontwerp te maken wat mensen kan helpen. Dit doe ik graag met onderwerpen waar ik affiniteit mee heb. Dit zijn kleding, mode, reizen, milieu, de mens, kleuren en patronen.

Een ander belangrijk persoonlijk punt waar ik tijdens mijn studie illustratie achter ben gekomen is mijn liefde voor grafisch ontwerp. Daarbij heb ik mij verdiept in hoe ik grafisch ontwerp kan combineren met illustratie. Gedurende mijn studie heb ik verschillende illustratie opdrachten naar mijn hand gezet door grafisch elementen toe te passen. Dit heb ik gedaan door tekst en letter elementen te verwerken in mijn ontwerpen.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Winnaar wedstrijd Kunsthal KADE in Amersfoort. Publicatie bij de expositie Krijt 2018