Kennismaken

Claire Wijnands
About Live events
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor

Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

Lichamelijkheid en dynamiek zijn terugkerende thema's in mijn werk. Ik benader een werk vanuit een choreografisch perspectief. Een onderwerp zoals het dynamische bereik dat geluid heeft zou ik materialiseren door gebruik van fotografie of een zelfgemaakte choreografie. Ik onderzoek de voortdurende relatie tussen geluid, bewegend beeld en het menselijk lichaam. In 'Agile Abrasion', een van mijn performances, stond het geluid van brekende klei centraal. Ik bestudeerde de eigenschappen van klei door er muziek van te maken. Ik speelde met ritme en druk van mijn eigen lichaam op het medium van klei en zo componeerde ik een symfonie van het materiaal. Omgekeerd gebruikte ik manipulaties van klei uit zijn statische vorm, afbrokkelende aard of poedervorm door een choreografie; ik ging met mijn lichaam reageren op het medium in een live performance setting. Als kunstenaar kies ik er bewust voor om te schakelen tussen verschillende media en de interactie daartussen te onderzoeken. Door dit te doen, verandert ook mijn perceptie van de media. Tijdens het project ‘E-Motion Sensored’ heb ik fotografie benaderd vanuit een choreografisch perspectief. Ik begon steeds meer het dynamische karakter van fotografie te begrijpen. Het is een choreografie en ik geloof dat een fotograaf bijvoorbeeld ook een choreograaf en componist is.

Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

Als ik terugkijk op het werk dat aan de HKU is gemaakt, ben ik volwassener geworden in mijn denken. Ik neem ervaringen van mijn eigen lichaam, of die van de gebeurtenissen om me heen (het idee van beweging naar een heel abstract niveau brengen) en probeer die bewegingen ook in een heel ander jasje te stoppen om ze bijvoorbeeld te digitaliseren in fotografie of film. Ik heb als kunstenaar een niveau bereikt waarop ik de natuurlijke (lichaam en geest) en digitale relatie neem als nevenschikking. Ik wil mijn zoektocht naar beweging voorzetten en specialiseren binnen de theater en performance richting. Ik ben van plan om als onderzoeker ook door te studeren in een master waarop ik kan duiken in het medium van dans en theater, wat ik zo graag beoefen. Ik heb de laatste maanden ook gewerkt binnen een theaterproductie en voor social media projecten waardoor ik ook kon zien hoe een medium als dans vorm krijgt in verschillende contexten. Ik ben aan het groeien, niet alleen als choreograaf maar ook maak ik een verdienste als fotograaf voor een bedrijf, en ik hoop dit beroep ook nog naast studie door te zetten zodat ik geïnspireerd kan blijven door diverse media.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

De afgelopen vier jaar aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht hebben me geleerd wat het betekent om je artistieke instinct te volgen. Ik schreef me in voor deze studie met de mindset om me te ontwikkelen als productontwerper, maar de weg leidde mij al snel naar afstuderen als mediakunstenaar en performer. Wat begon als een gekke situatie; langzaam twijfelen of dit het juiste studiepad voor mij was, werd uiteindelijk een verrijkende ervaring waar ik als kunstenaar mijn eigen richting op kon gaan. Ik ontwikkelde een verlangen om mixed media werk te maken waarin geluid, bewegend beeld, fotografie en vooral dans de belangrijkste elementen zijn. Dankzij de HKU ben ik bepaalde school opdrachten heel conceptueel gaan aanpakken, waardoor ik langzaam weg kon drijven op mijn eigen wolk. Ik kon alsmaar mijn gevoel volgen en het woord 'product' zo breed mogelijk benaderen, waardoor een wereld van fotografische, gefilmde en auditieve projecten voor mij open ging. Om een goed ontwerp te kunnen maken moet je vrij kunnen denken. Ik vind het leuk om twee ideeën over een onderwerp naast elkaar te plaatsen, interessante contrasten op te zoeken. Voor mijn Design Project trok ik het bestaan ​​van onze emotie in twijfel. Emoties worden gezien als iets intrinsieks en universeels. Ik zie het als iets dat bestaat uit complexe interacties of voortkomt uit visuele ritmes, een dialoog tussen onze gelaatstrekken. Voor mij is maken geen kwestie van goed of fout. Het is een kwestie van A of Z.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

'E-motion Sensored', multimedia performance (Jaar 4)
'Agile Abrasion', multimedia performance (Jaar 2)
'Elixer' by Nienke Jorissen- dans samenwerking
'Dromedaris' theaterstuk als choreograaf, onder leiding van Michiel Westbeek
Ontwerpen van een interventie, social design over omgevingsvisie voor Kanaleneiland en Transwijk, speciale uitzending over ons project in RTV Utrecht
Stage en opdrachten overeenkomst bij Tom Tomeij label
Diverse choreografie en film samenwerkingen
Diverse performances op verschillende kunstroutes in Nederland