Kennismaken

Esmé Koenders
About Live events
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor

Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

Door heel veel na te denken, groot te dromen en alle mogelijkheden door mijn gedachten te laten dwalen kom ik op ideeën en ga ik alle mogelijkheden langs. Waardoor ik zo een goede selectie kan maken van concepten. Ik ben erg nieuwsgierig naar de wereld om mij heen en ik wil graag dingen ontdekken. Mijn inspiratie komt voort uit het gebruiken van mijn zintuigen, te lezen, te praten en te experimenteren. Ik geniet ervan als iemand passievol over een onderwerp kan praten, ik word meegezogen in het verhaal en haal inspiratie uit hun fascinaties. Hierdoor kan ik de wensen van anderen terug laten komen in het ontwerp en met mijn eigen stijl een uniek product creëren.

De concepten die ik bedenk komen meestal voort uit een eigen gevoel of beleving van mijn eigen leven. Tijdens of vlak na deze beleving kan ik dit voor mijzelf verwerken om hier beeldende vormen aan te geven. Deze beeldende vormen geven leven aan mijn concepten. Tegelijkertijd wil ik mijn levenservaringen omzetten in een project waarbij ik een boodschap kan overbrengen naar de toeschouwer. Met mijn werk wil ik emoties overbrengen en emoties raken, gesprekken op gang brengen, een besef geven of een beleving creëren.

Ik zie creativiteit als een kracht om verbinding te creëren tussen mensen. Ik vind het erg belangrijk dat iedereen gelijk wordt behandeld en mensen zichzelf durven te laten zien. Zoals ik mijzelf durf te laten zien door middel van het creëren en maken. Met mijn stijl wil ik de wereld een stukje mooier maken en een stempel achterlaten van mijzelf. Wanneer ik dingen creëer durf ik mijzelf te laten zien en mijn ziel bloot te geven.

Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

Mijn ambitie is om een succesvolle conceptdesigner te worden waarbij ik wat toevoeg aan de maatschappij. Voor mij betekent succesvol wanneer ik met plezier naar mijn werk ga en hiermee geld verdien om mijzelf te kunnen onderhouden. Het betekent ook dat mensen mij benaderen omdat ze geïnteresseerd zijn in mijn werk, dat deze mensen geïnspireerd van mij raken en dingen van mij willen leren. Ik wil graag een voldaan gevoel krijgen wanneer ik aan het eind van de week terugkijk naar wat ik de afgelopen dagen heb gedaan.

Met mijn werk wil ik mensen positief kunnen verbazen en een gevoel of emotie bij ze omhoog halen. Ik wil dat mensen in gesprek raken met elkaar of ze aan het denken zetten. Op deze manier wil ik iets toevoegen aan de maatschappij. Ik wil mooie dingen maken die ook daadwerkelijk wat op gang kunnen brengen. De afgelopen jaren heb ik meer zelfvertrouwen gecreëerd in te laten zien wat ik wil laten zien. Dit zelfvertrouwen wil ik nog verder ontwikkelen en mijzelf net tegen houden in het ontwerpen. Hierdoor wil ik mijn eigen stijl creëren en een stempel kunnen achterlaten.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

Aan het begin van de deze studie moest ik erg wennen aan de vrijheid, maar al snel besefte ik hoe fijn deze vrijheid is. Hierdoor kon ik goed ontdekken wat voor werkwijze het beste bij mij past. Ik heb geleerd om te experimenteren en soms niet na te denken maar gewoon te doen. Hieruit komen vaak resultaten waarvan je jezelf erg kan verbazen. Daarnaast ontdekte ik ook dat ik het experimenteren erg leuk vind. Ik laat mij vaker leiden door het materiaal dan dat ik van te voren een plan bedenk en daarmee aan de slag ga. Wat mij erg aansprak was dat je zelf kan bepalen wat je leerweg is. Materialen of lesstoffen die je interesseren kan je zelf kiezen. In verschillende blokken koos ik vakken die mij aanspraken en volgde ik deze met veel plezier.

Bij veel lessen werd er vaak gevraagd wat je fascinaties zijn en wat je interessant vind. Dit mocht van alles zijn; sporten, kikkers, de dood, kleien, schilderen, Arduino etc. Hiermee mocht je dan aan de slag en een project van creëren. Er ging een wereld voor mij open omdat je zelf je werk kan creëren dus ook zelf kan bepalen wat je leuk vindt om te doen. Je bepaalt je eigen regels en grenzen. Ik heb geleerd om anders naar de wereld om mij heen te kijken en wanneer er zich een probleem voordoet dit op een creatieve manier op te lossen, er zijn zoveel dingen op te lossen met een creatieve insteek.

Ik durf mijzelf meer te laten zien en ik ben niet meer bang om mijn ideeën vorm te geven en naar de buitenwereld te brengen. Situaties en gevoelens uit mijn eigen leven stop ik in mijn werk. Ik ben altijd een gesloten persoon geweest en kom verbaal niet altijd goed uit mijn woorden. Maar wanneer ik ga vormgeven laat ik dit allemaal los, dan wil ik juist mijzelf laten zien en ben ik totaal niet bang wat andere mensen ervan vinden. Ik begon het tijdens mijn studie steeds leuker te vinden om reacties uit te lokken van mensen, positieve of negatieve, blije of rare gezichten. Het maakte mij niet meer uit.