Kennismaken

Rolf Jurgens
About Live events
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor

Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

Ik ben Rolf en ontwerp rollenspellen over maatschappelijke problemen.
Eind jaren ’80 ben ik geboren en getogen in Oss, wat in mijn geval niet betekent dat ik er gedoopt bent, maar dat ze een zakmes in mijn hand duwden en ik ingeschreven werd als lid bij de SP. Dat lidmaatschap heb ik inmiddels opgezegd, maar het activisme wat er heerste is niet weggegaan.

Tijdens mijn opleiding ben ik vaak op en neer geschommeld tussen game design en interaction design. Het verschil tussen die twee is dat je met game design systemen ontwerpt waarbinnen spelers hun gang kunnen gaan. Als interaction designer ontwerp je de interactie tussen de gebruiker en verschillende systemen.

Er zijn veel systematische problemen in onze maatschappij en ik denk dat je plicht als kunstenaar is om die zaken te benoemen. Maar waar een kunstenaar extreem mag zijn en kan choqueren, is mijn werk als ontwerper subtieler.
Ik probeer mensen een nieuwe ervaring te geven vanuit het perspectief van een ander, wat ik voornamelijk doe via rollenspel. Als ik bijvoorbeeld iemand met een vrij kritische blik op immigratie het perspectief wil geven van een asielzoeker, een project dat ik in de toekomst graag zou willen doen. Dan zet ik die persoon in de ervaring van een asielzoekerscentrum. Door de juiste omstandigheden en situaties te creëren door het toepassen van de juiste game mechanics, laat ik die persoon ervaren hoe het leven van zo’n immigrant is. Ik hoop op die manier empathie over te brengen aan mensen, zodat hun mening niet puur gebaseerd wordt op vooroordelen.

We worden gevormd door de ervaringen die we hebben, en de kracht van rollenspel is dat je een ervaring kan opdoen die je normaal niet zou hebben. Het verhaal is altijd fictief, maar de emoties en inzichten die spelers ervaren zijn zeker echt, op die manier draag ik bij aan de beeldvorming van mensen rondom complexe onderwerpen.

Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

Nu een plan maken, als je net je diploma hebt, voor waar je over 5 jaar ben vind ik licht absurd. Natuurlijk dromen we over die topbaan bij een belangrijk ontwerpbureau. Of flink succes hebben als zelfstandig ondernemer. Maar deze hoop kan ook de eerste stap zijn naar een heleboel teleurstellingen.
Focus op wat direct voor je ligt, waar je passie is en werk daaraan met alles wat je het kan geven. Sta open voor nieuwe ervaringen, uitdagingen en laat je verrassen. Wat we over vijf jaar doen zien we dan wel. Voor nu ga ik eerst bedenken wat ik vandaag ga eten, daarna zien we verder.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

Heb een gezonde verhouding tussen werk en privé, ook als je intrinsiek flink gemotiveerd wordt om toch door te gaan.

Als interaction designer ontwerp je de interactie tussen mensen en systemen. Het grootste en meest complexe systeem waaraan ik mee heb kunnen werken was het hogeschool systeem met mijn rol binnen de centrale medezeggenschapsraad.
Aan de ene kant staat een groot log systeem van wetten en regelgeving, en aan de andere kant staan er de studenten en medewerkers van de HKU. Aan ons was te taak om binnen dat systeem details te veranderen zodat uiteindelijk die mensen die met dat systeem om moeten gaan dat makkelijker kunnen doen.
Ik heb dit ruim 2 jaar met veel passie en plezier gedaan, tot het moment dat mijn lichaam zei dat het genoeg was geweest.