De mens vormt een gedeelte van een ecosysteem en van de natuur. Op dit moment heeft de mens zoveel invloed op de Aarde dat de mens een geofysische kracht is geworden. Het klimaat verandert en de gevolgen zijn zichtbaar. Ik wilde iets doen, een verandering teweegbrengen, maar ik kon dit niet alleen. Ik zie creativiteit om mij heen en ik word geïnspireerd door design. Waarom wordt een creatief perspectief niet vaker ingezet in diverse sectoren, om samen tot innovatieve oplossingen en ideeën te komen voor een maatschappelijk probleem als klimaatverandering? Met mijn afstudeerproject creëer ik kansen voor ontwerpers om ideeën verder te ontwikkelen met de kennis van mensen uit andere disciplines. Het managementproduct is een interactief boek, waarmee ontwerpers de succesfactoren leren ontwikkelen om nieuwe verbindingen te leggen en nieuwe cross-overs te laten ontstaan. Creativiteit en kennis bieden de mogelijkheid om samen meer actie te kunnen ondernemen tegen klimaatverandering.
Annabella Rijksen

Annabella Rijksen

15 februari 1998
 1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

  We zijn op dit moment in een tijdperk beland waar cross-overs nodig zijn om een bewoonbare en duurzame Aarde achter te laten voor toekomstige generaties. Ik stimuleer het proces door mensen uit de creatieve industrie de mogelijkheid te geven om nieuwe verbindingen aan te gaan met mensen uit andere werkvelden. Mijn expertises als social designer, content creator en connector, zet ik in om waarde te creëren voor maatschappelijke problemen. Enkele projecten waar ik aan meegewerkt heb zijn: WAKKER (manifest van The Happy Activist), Clean Energy Challenge van What Design Can Do, Green Culture Traincamp 2019 en ik ben genomineerd als Duurzame Jonge 100 2019.

 2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

  Ik streef naar het creëren van een betere wereld door mijn creativiteit in te zetten. Een betere wereld begint voor mij bij een duurzame wereld. Door mee te werken aan projecten die zowel duurzaamheid als het klimaat belangrijk vinden, wordt mijn expertise op het gebied van design ingezet voor deze betere wereld. Binnen vijf jaar hoop ik nieuwe samenwerkingsverbanden tot stand te hebben gebracht tijdens verschillende projecten, die zorgen voor de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor de instandhouding van de Aarde.

 3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

  Ik denk dat samenwerking tussen verschillende disciplines het belangrijkste is wat ik heb geleerd tijdens de opleiding Kunst en Economie. Ik heb namelijk veel projecten gedaan waarbij ik kon leren van nieuwe samenwerkingsverbanden en kon leren van de ervaringen van anderen. Tijdens de opleiding ben ik erachter gekomen dat men niet alléén oplossingen kan ontwikkelen voor een probleem, maar dat samenwerking met andere mensen of met mensen uit andere werkvelden voor betere en en meer innovatieve oplossingen zorgt. Er wordt waarde gecreëerd door kunst in te zetten bij vraagstellingen uit andere werkvelden.

 4. Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

  Ik ben genomineerd voor de Red Bull Doodle Art competition 2017; ik heb samen met Ties Schotel, Anouk Snijders en Carlijn Bijlsma de Student Track van de Clean Energy Challenge 2018/2019 van What Design Can Do gewonnen; ik ben genomineerd voor de Duurzame Jonge 100 2019