In de Discover & Define fase van mijn onderzoek heb ik de oorzaken en gevolgen van burn-outs onder veel studenten onderzocht. Zij ervaren op veel vlakken grote (prestatie)druk en hebben het gevoel altijd ‘aan’ te (moeten) staan door hun smartphone en social media. Plekken en momenten van verstilling die vroeger vanzelfsprekend waren zijn in onze huidige maatschappij vaak weggevallen. In deze Develop & Deliver fase onderzoek ik dan ook de mogelijkheid om studenten naar een museum te krijgen en tot rust te komen mede door het inleveren van hun smartphone voorafgaande aan het museumbezoek. Mijn externe partij was het Museum Catharijneconvent. Aangezien dit een museum is voor religieuze kunst en de smartphone voor veel studenten iets heiligs is heb ik samen met product designer David Veldhuizen een hedendaagse reliekkist ontworpen waar de telefoons bij binnenkomst in opgeborgen konden worden.

Verstild door kunst: wat doet het inleveren van de smartphone met de student?

Nadat ik de oorzaken en gevolgen van burn-outs onder millenials had onderzocht, kwam ik erachter dat zij op veel vlakken grote (prestatie)druk ervaren en altijd het gevoel hebben ‘aan’ te (moeten) staan door o.a. hun smartphone en social media. Ik heb onderzocht of het museum een plek van rust kan zijn voor studenten. Dit heb ik getest door een hedendaagse reliekkist te ontwerpen i.s.m. productdesigner David Veldhuizen en studenten te vragen hier hun telefoon in achter te laten zodat zij zonder afleiding van kunst konden gaan genieten. Het stresslevel zakte na dit museumbezoek bij vrijwel iedereen.
Develop&Deliver_FienJonker.pdf
IMG-7481.JPG

Hedendaagse Reliekkist 'Pressure'

De titel van mijn eerste onderzoek 'het museum als de nieuwe kerk?' werd afgewisseld door een nieuwe onderzoeksvraag: verstild door kunst: wat doet het inleveren van de telefoon met de student?
In het Museum Catharijneconvent, een museum met religieuze kunst onderzocht ik dit. Omdat de smartphone voor veel studenten iets heiligs is heb ik samen met product designer David Veldhuizen een hedendaagse reliekkist ontworpen waar de telefoons bij binnenkomst in opgeborgen konden worden. Het eikenhouten frame van de kist is op eeuwenoude, ambachtelijke wijze vervaardigd. De opengebleven vakken zijn gevuld met opgebold gekleurd perspex dat doet denken aan het glas van smartphones. De kist ‘barst’ zo optisch uit elkaar, net als de hoofden van veel studenten. Vandaar de naam ‘Pressure’ voor deze hedendaagse reliekkist.
IMG-7481(1).JPG
c58880bc-0f41-4916-b079-748377bb0f2e.JPG
Fien Jonker

Fien Jonker

04 januari 1995
Volg
  1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

    Ik ben een echte aanpakker en kan goed concepten uitwerken en deze vervolgens vertalen naar een echt product of event. Hierbij krijg je een dosis energie en positiviteit van me, waar ik anderen in kan meenemen.

  2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

    Over vijf jaar wil ik verschillende projecten tegelijk doen die allemaal een deel van mijn interesses dekken. Veel afwisseling, verschillende contacten en zowel als zzp'er aan de slag gaan als wellicht gedeeltelijk vast in dienst. Ik wil bereikt hebben dat ik trots kan zijn op de tot dan gemaakte stappen en dat ik keuzes heb durven maken.

  3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

    Het belangrijkste dat ik geleerd heb tijdens de studie Kunst en Economie is dat je out of the box moet denken. Niet alleen creëer je zo de gaafste ideeën, ook neem je derden met jouw creativiteit mee en doe je jezelf versteld staan.