Anemoia: een verlangen naar een tijd of plek die je zelf niet hebt gekend of meegemaakt. In deze experimentele film probeert Anna (24) vat te krijgen op haar toestand ‘anemoia’ en bezoekt ze verschillende locaties die haar aandoening wellicht kunnen verklaren. Waarom ervaren we nostalgie en in welke verschillende vormen kan zij mogelijk verschijnen in deze moderne tijd?
Still ANEMOIA - Boom hakken.jpg
Anemoia STILL indianentent.jpg
Anemoia STILL Analoog bed.jpg

Nostalgie en haar authenticiteit

Door de eeuwen heen, en vooral ook door de afgelopen tientallen jaren heen, is het begrip ‘nostalgie’ van betekenis veranderd. Dit woord kan ons blijkbaar iets vertellen over onze blik op de wereld en kan dus als spiegel dienen voor onze samenleving. Ik wil graag de huidige betekenis van ‘nostalgie’, door en in mijn eigen generatie, onder de loep nemen. Dit is de generatie die vooral bekend staat vanwege het opgroeien met de digitalisering.

 Nostalgie zorgt voor die warme cocon aan rust. Maar daar is het niet mee opgelost. Hoe kunnen we ons toch nog authentiek en écht voelen in een samenleving die voor een groot deel digitaal bestaat en bovenal gevoed wordt door het kapitalisme.

In dit essayistische rapport schreef ik naast opgedane theoretische kennis, ook mijn persoonlijke bevindingen en analyses over nostalgie.
ESSAY (FINAL)- Pelle Nijburg (klein).pdf
Pelle Nijburg

Pelle Nijburg

04 oktober 1994
 1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

  Tijdens mijn studie heb ik vooral korte documentaires gemaakt, maar ik ben ook gaan houden van het maken van de films die in het tussengebied van fictie en non-fictie liggen. Naast het maken van nieuw beeldmateriaal vind ik het ook fascinerend om te werken met bestaand materiaal: foto’s of video’s uit mijn eigen of andermans privé archief.

  De terugkerende focus in mijn films is: de mens en zijn verhouding tot zijn omgeving, met speciale aandacht voor Westerse ‘natuur’. Ook maak ik graag de vergelijking met sprookjes, mythologische verhalen of historische gebeurtenissen. Dit om onze huidige tijd in een ander perspectief te plaatsen én omdat ook ik als klein kind niet aan Disney ben ontkomen.

  Ik kan mij enorm vastbijten in het researchproces voorafgaand aan het bedenken van een filmisch concept. Des al niet te min denk ik dat ik mijn analyses en research verslag/rapport, indien nodig, ook erg makkelijk weer op de planken kan leggen als ik voel dat het visuele en associatieve weer van belang is. Deze balans van gedegen research en creatief denken en handelen maakt dat ik voor mijn gevoel tot films kom die visueel sterk kunnen zijn, maar ook rijk zijn aan (persoonlijke) bevindingen en/of kennis van het onderwerp van de film.

 2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

  Graag zou ik blijven schrijven, regisseren en monteren de komende jaren. Ook zie ik mezelf werkend in breed scala wat betreft het artistieke, audiovisuele vak en ga ik graag veel verschillende soorten projecten/klussen en samenwerkingen aan! Concreet zou ik in ieder geval over vijf jaar nog een (mid length) film hebben gemaakt.

 3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

  Tijdens mijn studie heb ik veel concrete tools, opdrachten en handvaten mogen ontvangen om het vak onder de knie te krijgen. Ik heb alle vrijheid gekregen om vooral veel te maken, ook heel wat 'mislukkingen', gelukkig maar. Docenten van HKU Audiovisuele Media hebben mij het zelfvertrouwen gegeven waardoor ik meer lef kreeg, maar ook meer kennis over mijzelf in het filmvak. Ook het ontmoeten van lotgenoten, de andere filmstudenten, heeft er voor gezorgd dat ik veel waardevolle feedback en ook samenwerkingen heb mogen meemaken!

 4. Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

  -