Het doel van mijn onderzoek was: erachter komen hoe een bedrijf (KPN) kan bijdragen aan de inclusie op de werkvloer. De onderzoeksvraag luidde: 'Hoe kan een creatieve tool bijdragen aan de verbetering van de communicatie en omgang tussen auditief beperkte en horende collega’s in een kantooromgeving?'

Om een antwoord te kunnen geven op de onderzoeksvraag is aan de doelgroepen gevraagd waar zij verbetering zien: op zakelijk of sociaal gebied. Uit de resultaten bleek dat de horende doelgroep op sociaal gebied verbetering ziet, de auditief beperkte doelgroep op beide gebieden en dat koffietafels in een kantoor geschikte plekken zijn voor mijn ontwerpoplossing.

Uiteindelijk bleek dat een interne campagne, bestaande uit koffiebekers en posters met informatie en feiten over de communicatie met auditief beperkte collega’s, een geschikte manier is om bij te dragen aan de verbetering van de communicatie en omgang tussen auditief beperkte en horende collega’s in een kantooromgeving.
Schermafbeelding 2019-05-28 om 16.09.44.png
Prototypen 3, bekers (door STUDIO &lotte)
Ontwerp Dankjewel.png
Prototype 3 bekers, ontwerp 'Dankjewel' (door STUDIO &lotte)
Ontwerp Spel je naam.png
Prototype 3 bekers, ontwerp 'Spel je naam' (door STUDIO &lotte)
Ontwerp Koffie of thee.png
Prototype 3 bekers, ontwerp 'Koffie of thee?' (door STUDIO &lotte)
190528_KPN_Poster_A3_3mmAfloop_LOJ.png
Prototype 3 poster (ontwerp door STUDIO &lotte)
Julia Soede

Julia Soede

22 juli 1997
Volg
 1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

  Als Kunst & Economie connector ben ik gespecialiseerd in het maken van creatieve verbindingen tussen partijen die niet in hetzelfde werkveld opereren. Dat komt doordat ik de vertaalslag kan maken tussen verschillende werkvelden, wat ik heb geleerd tijdens mijn stage als projectassistent bij crowdfundingplatform voordekunst. Daarnaast kan ik mij door mijn empathisch vermogen goed inleven in doelgroepen en opdrachtgevers. Mijn aanpak is secuur, gestructureerd, grondig en ik heb een doel voor ogen, waardoor ik het overzicht bewaar. Verder werk ik het prettigst in teamverband.

 2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

  Dit vind ik een moeilijke vraag, een concreet antwoord heb ik dan ook niet. Het zou mij heel tof lijken om het door mij geïnitieerde seminar over crowdfunding samen met mijn stage-organisatie voordekunst ook buiten de HKU-muren te geven.

  Wat ik voor me zie is dat ik een baan vind met zeer divers werk óf dat ik verschillende parttimebanen heb: ik ben namelijk een duizendpoot. Dat betekent dat ik verschillende dingen leuk vind om te doen (organiseren, administratie, structureren, presenteren, workshops geven, spreekuren houden).

  Tegelijkertijd ben ik ook een kameleon, waardoor ik mij aan mijn omgeving aan kan passen. Hopelijk vind ik in de komende jaren werk dat bij mij past, waar ik plezier en energie uithaal en daarbij zou het fijn zijn als ik me geen zorgen over financiën hoef te maken.

 3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

  Tijdens mijn tijd als KE’er heb ik geleerd waar ik blij van word; hoe ik samenwerk in een team; dat ik samenwerken in een team leuker vind dan in mijn eentje aan iets werken, mits de projecten niet te lang duren; dat ik mijn kwaliteiten in verschillende contexten kan inzetten (als een echte connector) en dat het soms verrijkend kan zijn om open te staan voor dingen waarvan je zelf overtuigd bent dat het raar is. Met dat laatste bedoel ik “Bekijk de wereld door de ogen van een kikker.” “Huiswerk: neem morgen een banaan mee.” “Jongens, morgen gaan jullie Afrikaans dansen, propjes natekenen en yoga’en.” Daarnaast begon ik aan de opleiding in de veronderstelling theatermanager te worden. Daar ben ik gaandeweg vanaf gestapt.

  Verder is het mij extreem duidelijk geworden dat ik mij het fijnst voel als er een heldere structuur en een goed werkend systeem is. Dat is tijdens mijn KE-jaren niet altijd het geval geweest. Het was hierbij voor mij een terugkerend thema dat ik ertegenin wilde gaan wanneer er in mijn ogen iets beter kon. Dat is aan de ene kant een goede eigenschap: ik laat niet over mij heenlopen. Aan de andere kant heeft dat er, in de eerste 1.5 jaar, voor gezorgd dat ik niet optimaal van de opleiding heb kunnen genieten. Zonde, want bij een opleiding waar veel vrijheid is, kun je dus echt je eigen pad bewandelen!

  Het geven van het door mij geïnitieerde seminar crowdfunding was ook leerzaam!