De Verloren Zoon is een van de meest bekende gelijkenissen die Jezus vertelt in de Bijbel. Een tijdloos verhaal over een vader met twee zoons. De jongste zoon besluit weg te gaan en vraagt zijn deel van de erfenis, gaat op reis en verspeelt al het geld in korte tijd. Hij komt tot het besef dat hij niet gelukkig wordt op deze manier en dat het thuis zo slecht nog niet was. Hij keert beschaamd terug naar huis, waar zijn vader hem met open armen ontvangt. Want zijn vader ziet niet zijn daden, maar de persoon die hij werkelijk is.

Een oud verhaal geplaatst in het heden. Een ontwerp waarin dans en toneel elkaar ontmoeten. Drie solisten spelen het verhaal en worden ondersteund door een dansensemble. Het publiek zit er mijn zijn neus bovenop en volgt de jongste zoon in zijn zoektocht naar hoe zijn leven opgebouwd is.
als in een diepe slaap (2).jpg
verloren zoon kostuum a3.jpg
De Verloren Zoon kostuumontwerp ''De Losbandigheid''
verloren zoon kostuum a3 sleur.jpg
De Verloren Zoon kostuumontwerp ''De sleur''

Het menselijk lichaam is een onuitputtelijke bron van inspiratie

Ik ben gefascineerd door het menselijk lichaam in visueel opzicht: de lijnen die het heeft, en de vormen die het lichaam kan maken in de ruimte zoals met dans of een manier van lopen. Van jongs af aan heb ik altijd gedanst en daardoor heb ik een sterk bewustzijn van bewegen.
Ik wil laten zien dat het lichaam op verschillende manieren in te zetten is in de kunsten. Omdat ik mijn eigen lichaam altijd bij mij heb, heb ik er voor gekozen om al het materiaal met en rondom mijn eigen lichaam te maken.
Als gevolg hiervan heb ik de volgende vraag geformuleerd: Hoe kan ik mijn (bewegend) lichaam inzetten in mijn creatieve maakprocessen?

Hierin heb ik 5 thema's onderzocht:
- Het lichaam als instrument
- Het lichaam als beeld
- Het lichaam stempel
- Het lichaam in kostuum
- Het lichaam vanuit het medium tekst
onderzoek afstuderen hku_0009.jpg
Lonneke Visser

Lonneke Visser

11 januari 1995
 1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

  Ik ben als maker veel bezig met de mens. Dit is een van de thema's die ik veel gebruik in mijn werk. Ik wil persoonlijke ervaringen inzetten om de inhoud van mijn werk te verrijken. Beweging en dans vind ik ook boeiend. Ik kijk graag naar hoe mensen bewegen: op straat, op de dansvloer of op een professioneel toneel.
  Inhoudelijk onderscheidt ik mijzelf van andere makers door mijn christelijk geloof. Ik vind het leuk om na te denken over ik deze overtuiging kan verweven met contrasterende wereld en mijn werk. Deze inspiratie wil ik graag delen met de wereld, zonder mijn overtuiging aan een ander op te dringen.

  Verder geniet ik van tekenen, ben ik graag bezig met aquarelverf en ben ik graag met de naaimachine of naald en draad bezig.

 2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

  Ik zou mij graag nog verder willen ontwikkelen op het gebied van kleding en kostuums: naaitechnieken, patroontekenen, meer vertrouwd raken met naai- en lockmachines. Een eigen naaiatelier lijkt mij wel wat!

 3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

  Het belangrijkste wat ik geleerd heb is: doen! Onderzoeken door middel van doen, alles wat in jouw hoofd zit in beeld uitdrukken en vooral blijven spelen! Plezier is voor mij het allerbelangrijkste, dan kan ik uren door blijven werken.