Het eindexamenwerk is een ontwerp van een circulair decorstuk geworden. Het decorstuk is in de vorm van een kubus van 2,40 meter bij 2,40 meter. De kubus kan uitgeklapt worden naar andere vormen, zodat het object multifunctioneel is. Na het uitklappen kan het bijvoorbeeld gebruikt worden als bar of DJ booth. Doordat het ontwerp multifunctioneel is, kan het meerdere jaren op verschillende manieren worden ingezet en hoeft het niet weggegooid te worden.

Het materiaal van de kubus is duurzaam en van goede kwaliteit. Zo bestaat de kubus grotendeels uit bamboe en koppelstukken van gerecycled aluminium. Dit is allebei licht en sterk materiaal, waardoor de kubus makkelijk op te slaan is. Door extra koppelstukken toe te voegen kan de kubus uitgebouwd worden naar een nog groter object. Onder andere de multifunctionaliteit en de materiaalkeuze van het decorstuk maken dit ontwerp circulair. Door dit decorstuk daadwerkelijk in te zetten wordt er meer duurzaamheid toegevoegd aan Amsterdam Open Air
190504 Scherm Transparant.png
3D ontwerp van de basiskubus
190504 Discobol Transparant.png
Hangend decorstuk
190504 Zithoek tansparant.png
Interactieve zithoek
190504 Bar Transparant.png
Bar
190504 Verbindingstukken naast elkaar.jpg
Aluminium koppelstukken
Anouk Kelhout

Anouk Kelhout

03 oktober 1998
  1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

    Duurzaamheid is een trend die steeds populairder wordt in het festivallandschap. Als bezoeker kom je steeds vaker een hardcup bekersysteem of een volledig vleesvrij festival tegen. Daarnaast sluiten grote festivals zich aan bij initiatieven als de Plastic Promise. Er worden dus grote stappen gezet op dit gebied. Maar duurzaamheid in decor staat nog in de kinderschoenen. Dat terwijl hier juist veel ruimte is voor ontwikkeling en innovatie. Hoe gaaf zou het zijn als er een show vol met lichtgevende drones is in plaats van een vuurwerkshow. Het eindexamenwerk richt zich op dit gat. Met het ontwerp van een circulair decor komen we een stapje dichter bij het doel om festivals nog duurzamer te maken.

  2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

    Mijn ambitie is om over een aantal jaar zelfstandig producent te zijn en de productie van grote festivals voor mijn rekening te nemen. Daarnaast hoop ik mijn eindexamenwerk daadwerkelijk uit te kunnen voeren en dit idee verder te ontwikkelen. Zo hoop ik echt iets te kunnen bijdragen aan de verduurzaming van festivals.

  3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

    Het belangrijkste wat ik tijdens mijn studie heb geleerd is doorzettingsvermogen en discipline. Ik heb geleerd dat er heel veel mogelijk is en dat je veel kan bereiken, als je er maar zelf hard genoeg voor werkt. Als er kansen op je pad komen, is het aan jezelf om deze met beide handen aan te grijpen. Ook heb ik geleerd dat je moeilijke projecten of vraagstukken niet moet zien als een probleem, maar als een uitdaging. Je moet het altijd proberen, want niet geschoten is altijd mis.