Ik ben een ontwerper die werkt op de grens van accessoires en sieradendesign. Naast mijn ontwerpen in te zetten als gebruiksvoorwerp, maken ze ook deel uit van een speculatieve filosofie.

De gebedsnoot is een middeleeuws devotieobject voor de persoonlijke geloofsbeleving. Het is een uitgesneden, houten object in de vorm van een open te klappen (wal)noot. De gebedsnoot werd gezien als reismaatje, maar ook als altaar, een stilte plek. Bij de gebedsnoot hoorde ook een speciale manier van gebruiken en stond het openen van de gebedsnoot in je hand gelijk aan het openen van een ‘nieuwe’ visuele en zintuiglijke wereld. De andere manier van focus staat erg in contrast met onze huidige maatschappij en was wat mij fascineerde. Ook was het een accessoire die stond voor het tijdsbeeld van de 16e eeuw. Een accessoire die niet meer is voor te stellen in het tijdsbeeld van nu en een reismaatje die zo in contrast staat met het reismaatje van tegenwoordig.
20190424_164529.jpg
IMG_2288.JPG
Kim Fransen

Kim Fransen

23 januari 1996
Volg
 1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

  Mijn artefacten nemen je mee naar een wereld die jou opnieuw in contact brengt met je zintuigen. Een moment van verwondering dat het alledaagse laadt met nieuwe ervaringen.

 2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

  Graag zou ik dan bezig zijn met het ontwerpen van accessoires/sieraden als gebruiksvoorwerp voor een bedrijf, waarbij de ontwerpen een maatschappelijke context verbeelden en een bepaalde tijdgeest in kaart brengen

 3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

  Mode is een breed omvattend vak en het is overal terug te vinden. Het is constant in beweging en altijd om je heen. Tijdens mijn studie heb ik de ruimte gekregen de grens van wat mode omvat op te zoeken en heb ik mij weg gevonden in het ontwerpen van accessoires voor het verbeelden van een maatschappelijke context.

 4. Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

  Expositie ‘Disclosure’, Kunstliefde Utrecht, 2018