Als docente beeldende vorming en CKV bezoek ik twee keer per jaar met een klas musea o.a. in Amsterdam. Als leraar en beeldend kunstenaar vind ik het belangrijk dat jongeren direct met originele kunstwerken in aanraking komen, waardoor ze meer te weten komen over kunst en hierover een eigen, goed onderbouwde mening vormen.

De jongeren doen, wisselend geïnteresseerd, mee aan de rondleiding of workshop, tijdens een museumbezoek. Een groot deel van hen reageert passief op de uitdagende vragen van museumdocenten, om kunstwerken te observeren, te analyseren en een eigen mening te geven.
Jongeren (schoolgaande kinderen tussen 12 en 18 jaar oud) voelen zich niet aangetrokken tot musea, omdat ze deze als saai, te stil en te weinig uitdagend vinden. Dit beeld komt vaak naar voren in verschillende onderzoeken naar de museumparticipatie van deze doelgroep (Hoorn van et al., 2004; Bellamy & Oppenheim, 2009; Delmee et al.,2012).
Ewa Maziarz

Ewa Maziarz

17 september 1978
 1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

  Ik ben Ewa Maziarz.
  Als beeldend kunstenaar zie ik de wereld vol kleurrijke beelden, verborgen symbolen en betekenissen. Deze manier van waarnemen en het ervaren van kunst probeer ik door te geven aan mijn leerlingen in het voorgezet onderwijs, waar ik lesgeeft als docente beeldende vorming en CKV.
  In de afgelopen twee jaar, tijdens de Master Kunsteducatie, heb ik mijn werk als maker en leraar gelinkt aan mijn onderzoeken naar de museumeducatie. Het kunstmuseum is in mijn kunst-educatieve projecten, bv het Noord - Veluws Museum, een verbindende schakel geworden voor een ontmoeting tussen scholieren en beeldende kunstenaars.
  Dit zet ik voort in mijn afstudeeronderzoek over het stimuleren van de kunstbeleving bij jongeren in het voorgezet onderwijs, tijdens de voorbereidende lessen op een museumbezoek in het Kröller- Müller.
  De driehoek: school – museum - kunstenaarspraktijk boeit mij enorm en is zichtbaar in mijn werk als kunstenaar, docent en onderzoeker.

 2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

  In de nabije toekomst wil ik deeltijd werken als educator in een museum. Mijn expertise als beeldende kunstenaar, docent, onderzoeker wil ik daar inzetten. Daarnaast wil ik mij richten op de ontwikkeling van kunst-educatieve projecten in de kunstmusea in Harderwijk en Nunspeet, waarin lokale kunstenaars en scholen met elkaar gaan samenwerken. Ik sta open voor een vacature om les te geven aan de kunstacademie.

 3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

  De studie Master Kunsteducatie is intensief en breed. Hier heb ik geleerd om verschillende onderzoeksmethodes in te zetten in een onderzoek. Daarnaast heb ik mij verdiept in de theoretische achtergronden van de museumeducatie, te werken als creatief ondernemer en te netwerken met andere professionals. Een stevige theoretische basis is een aanwinst van deze studie.

 4. Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

  Educatieve projecten:
  2019- “Jonge makers exposeren”, samenwerkingsproject tussen het Noord- Veluws Museum, het Nuborgh College Veluvine en de Stichting Nunspeetste School
  2017- “In de ban van Hieronimus Bosch”, expositie van leerlingen van Groevenbeek College in de Kunstkelder in Putten

  Exposities:
  2018- “Meester- Leerling. 50 jaar Vrije Academie in Nunspeet”, Noord- Veluws Museum, Nunspeet, catalogus
  2017- “ Querbeet VI”, schilderijen en houtsnede, Kunstmix Produzentengalerie im Schnoor, Bremen, Duitsland
  2015- De expositie “Abundace”, schilderijen Univerzum AKF Gallery Nitra, International Art symposium “Multipoint”, Slowakije
  2016-2010- “Schilderijen”, Galerie Alafran, Diepenheim
  2014- “Schilderijen”, Cultureel Centrum Veluvine, Nunspeet
  2012- “Kunstrijk”, schilderijen, Stadsmuseum Harderwijk
  2010- “Schilderijen”, Het Oude Raadhuis, Warmond
  2009- “Stories”, tekeningen en collages, tijdens “Kulter#2 “, Amsterdam
  2008- “Aanwas”, schilderijen, ledenexpositie BBK, Bagagehal van Loods 6, KNSM, Amsterdam
  2006- “Ruïne” schilderijen en tekeningen, De XL Ateliers, Dronten
  2004- “Scar”, schilderijen, het St. Jansdal ziekenhuis Harderwijk
  2004- “Landschap”, schilderijen, International Art Symposium Chateau des Artes de Cruejouls, Frankrijk
  2003- “Scar”, schilderijen en een videoinstallatie , U Jezuitów Galerie, Poznań, Polen
  2002- “Outside out/ Inside in”, videonstallaties, Galerie Niggerdijker, Groningen