Flora
Flora is een levende installatie waarbij de relatie tussen onze menselijke technologie en de natuur onderzocht wordt. Afgesloten van onze atmosfeer zoekt Flora verschillende manieren om contact te zoeken met de buitenwereld. De natuurlijke levenscyclus van haar ecosysteem wordt beïnvloed door artificiële invloeden van binnenuit.

IYE
IYE is een performance-installatie geïnspireerd op mijn medische geschiedenis. Als kind heb ik op mijn vierde jaar hersenvliesontsteking opgelopen. IYE staat voor mij als persoon “I” twintig jaar later en de fysieke gevolgen van de ontsteking voor mijn ogen: een overgevoeligheid voor fel licht “EYE”.
Pim Boreel

Pim Boreel

02 augustus 1994
 1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

  Pim Boreel is een mediakunstenaar uit Amsterdam die momenteel afstudeert aan HKU (Muziek en Technologie, richting Sound Design). Hij laat zijn eigen artistieke stem spreken door het visuele, fysieke en het conceptuele te verbinden. Dit uit zich in immersieve installaties en performances die gebruikmaken van licht, geluid, architectuur, sculpturen en design.

  In ons digitale tijdperk provoceert Pim door confronterende ervaringen en actuele mondiale spanningen aan de kaak te stellen in zijn installaties. Zijn werk licht de onderliggende poëtische kwaliteiten van de menselijke ervaring uit door onverwachte connecties te leggen tussen technologie, natuur en onze gedeelde realiteit.

 2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

  Over vijf jaar wil ik de nieuwe richting die ik dit jaar ben ingegaan met immersieve installaties en fysieke performances doorgezet hebben. Tijdens deze jaren is het voor mij van belang om te blijven verdiepen in mijn creatieve proces en rol als mediakunstenaar in onze mondiale maatschappij. Mijn werk zal actuele spanningen en openbaringen blijven aankaarten op het nationale en internationale werkveld, ondersteund door verschillende residenties. Hiermee krijg ik de mogelijkheid meer van de wereld te ontdekken en blijft mijn netwerk zich uitbreiden. Tegelijkertijd wil ik begeleide nationale en internationale talentontwikkelingstrajecten inzetten om mij verder te ontwikkelen en projecten te genereren. Deze zelfontwikkeling als mediakunstenaar kan zich ook manifesteren door dé passende Masteropleiding te volgen. Als mijn werk over vijf jaar goed ontvangen wordt en de beloningen voor mijn projecten toereikend zijn, start ik mijn eigen studio.

 3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

  De brede toolset was het eerste waarmee ik in aanraking kwam. Alle mogelijke specialisaties kwamen kort aan bod in het eerste jaar. Door de jaren heen bouwde ik veel technische kennis en ervaring op onder de juiste begeleiding van de docenten. Het live-optreden en het zelf organiseren van events heeft mij veel productionele en performatieve ervaring opgeleverd. Een van de belangrijkste lessen was het leren implementeren van het iteratief designproces. Binnen deze methode speelt reflectie en de dialoog durven aan te gaan over mijn creatieve proces een belangrijke rol. Samenwerking speelde binnen de HKU een grote rol, iets waar ik veel van geleerd heb “for good and for worse”. Het hoogtepunt was toch wel echt de stageperiode. De HKU heeft mij de kans geboden om een verlengde stage te lopen in Berlijn die voor mij cruciaal was om mijn identiteit als kunstenaar te ontdekken en vorm te geven.

 4. Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

  Stage Marco Barotti:
  “The Woodpecker” 2019
  LOST Berlin 48 hours Artfestival 2018
  La Strada/4+4 Days in Motion residenties 2019

  Uitgevoerd:
  “Flora” première HKU Exposure 2019
  “IYE” E-Live event Nicolaikerk 2019
  “IYE” Impulssubsidie gemeente Utrecht 2019
  “Killing for Metadata” Culturele Zondag Fotodok (i.s.m. Felipe VDDS) 2018
  “Komorebi” - Museum Katakomben & Lux (i.s.m. Yorinde Diepstraten & Jaap Beyleveld) 2018
  “Attract & Repel” - Nominatie Cinedans (i.s.m. Yorinde Diepstraten) 2018

  Upcoming:
  Upcoming “Flora” Ars Electronica 2019
  Upcoming “Clams” (i.s.m. Marco Barotti) 2019/2020
  Upcoming “Omninaut” Marie & Arvid (i.s.m. Post Neon) 2019