Het leven is mooi; mijn generatie heeft veel keuze, en er is veel vrijheid in het nastreven van je dromen en doelen. Daarnaast hebben we het privilege om deze lifestyle te delen op social media, waar iedereen kan zien hoe fijn we het hebben en hoe goed we bezig zijn. Naast het streven naar onze carrièredoelen, is het ook belangrijk dat we er een groot sociaal leven op na houden en natuurlijk ook een perfect lichaam. Mocht dat nou allemaal niet lukken, dan is het je eigen schuld; je hebt alle kansen toch gekregen om succesvol te worden?

Helaas is dit een enorm vertekend beeld. Ondanks dat mijn generatie er voordelen op na houdt, is het leven nog steeds niet altijd makkelijk. Uit onderzoek is gebleken dat onze generatie zelfs steeds te maken krijgt met burn-outs, depressies en andere mentale stoornissen. Met mijn afstudeerproject wil ik dit taboe doorbreken, en de negatieve aspecten van het leven omarmen. Het thema dat ik heb gekozen is daarom de lijdensweg.
Jiske_DEFscan_1.jpg
Jiske_DEFscan_9.jpg
Jiske_DEFscan_11.jpg
Jiske Kosian

Jiske Kosian

04 augustus 1995
Volg
 1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

  In mijn werk vind ik het van belang dat mijn thematiek een maatschappelijk sociale relevantie heeft. Verder moet er ook een link gelegd worden naar de modewereld van nu, en hoe ik mezelf daarin positioneer als maker. Mode is voor mij geen kleding. Mode is voor mij een medium om taboes te doorbreken, debat op te wekken en grenzen van individualiteit op te zoeken. Er is al zoveel moois in de wereld; ik heb er geen behoefte aan om iets toe te voegen met esthetiek als enig doel.

 2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

  In mijn studie aan de HKU heb ik me veel bezig gehouden met conceptontwikkeling en de sociologische aspecten van mode. De reden dat ik veel filosofische en kunsthistorische referenties heb onderzocht komt voort uit een grote interesse naar een bredere kijk op mode, met name het sociologische aspect. Na mijn studie op de HKU zou ik ook hier verder onderzoek in willen doen en artikelen of essays willen publiceren wat betreft dit thema. Over vijf jaar hoop ik mezelf te hebben gepositioneerd in de museumwereld met als hoofdrichting Mode.

 3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

  Tijdens mijn studie aan de HKU heb ik geleerd wie ik ben als ontwerper, en dat dat anders is dan ik dacht toen ik begon aan deze studie. Ik heb mijn interesse in het algehele werkveld kunnen verbreden en naast collecties gemaakt, veel energie gestoken in concept development, wat ik het interessantste onderdeel vond van deze opleiding. Het belangrijkste wat ik heb geleerd is om mijn unieke eigenaardigheden uit te buiten en in te zetten in mijn werk, in plaats van verstoppen.

 4. Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

  -i-D Magazine, "Hoe overleef je een mode-opleiding? deel 1", 2017
  -i-D Magazine, "Alleen vandaag: Utrechts talent met een frisse kijk op film, foto en fashion", 2017
  -MEROL, bevrijdingsfestival Nijmegen & Den Bosch, 2019