De natuur heeft ons helemaal niet nodig.Het boek Abandon Places van Hans Rensbergen gaat daarover. Hij heeft locaties gefotografeerd die eerst bij de mens behoorden, maar door de afwezigheid zijn ‘overgenomen’ door de natuur. Vanuit deze inspiratie begon mijn collectie.
Door schimmels te laten groeien op textiel wil ik de natuur de ruimte geven voor haar kracht. De patronen en structuren die ontstaan nemen de kledingstukken over. Door de enorme diversiteit van schimmels zit er nog veel onderzoek verscholen in deze techniek.
Met deze werkwijze wil ik een eerbetoon geven aan de natuur en daarom bestaat deze collectie voor het grootste deel uit biologische stoffen.
Zo wil ik aan het publiek laten zien dat de natuur zich goed kan herpakken. Ik wil de drager een beleving geven dat degene in vrijheid wordt beperkt, omdat wij in deze tijd de natuur in haar vrijheid beperken. Deze collectie toont mijn verlangen naar een wereld waarin de natuur niet langer wordt onderdrukt door de mens.
exposure foto.jpg
exposure foto 3.jpg
exposure foto 2.JPG
exposure foto 4.jpg
Loes Pennings

Loes Pennings

02 maart 1997
 1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

  Met het werk dat ik maak wil ik je meenemen in mijn verwondering. Die verwondering haal ik het meest uit de natuur, maar ook in de dingen die ik om mij heen zie gebeuren(maatschappelijke kwesties). Met kleding en textiel ontwerp laat ik dat dichtbij je huid komen om het je zelf te laten ervaren. Het gebruik van verschillende materialen die op een duurzame manier zijn ontwikkeld vind ik erg belangrijk. Zo wil ik mijn verwondering verspreiden.

 2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

  Ik ben echt een samenwerker, dus na 5 jaar zou ik in een design team willen zitten en op een duurzame manier kleding willen ontwerpen.
  Het liefste kleding ontwerpen voor speciale projecten, zoals festivals of campagnes, maar ook voor de commerciële markt. Met deze speciale projecten beoog ik mooie boodschappen te verspreiden, die gaan over bewustwording of maatschappelijke kwesties.

 3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

  De sfeer die je in je hoofd hebt als een vaag gevoel heb ik tastbaar leren maken. Met als resultaat dat ik mensen kan meenemen in mijn denkbeelden. Mode is een visuele spiegel van de maatschappij. Je kunt het gebruiken om te laten zien wie je bent maar ook waar je voor staat. Tijdens mijn studieloopbaan heb ik geleerd op een experimentele manier mijzelf te uiten in kleding.

 4. Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

  Expositie ‘Disclosure’, Kunstliefde Utrecht, 2018
  Imagine Film Festival, Eye filmmuseum Amsterdam, 2018
  Fashion Clash Festival, Maastricht, 2019