IQRA (lees) is het eerste bevel in de Islam.
In de Islam is het reciteren en herhalen van Arabische verzen een belangrijk onderdeel van het geloof. Binnen de cultuur wordt niet altijd waarde gehecht aan de betekenissen van de Arabische verzen. Dit gebeurt in tegenstelling tot waar de Islam daadwerkelijk voor staat; lees, onderzoek, bevraag en gebruik je gezonde verstand.
In hoeverre zijn wij bewust van onze eigen en elkaars cultuur en geloof binnen de multiculturele samenleving in Nederland? De Islam is tegenwoordig een veelbesproken en gevoelig onderwerp binnen onze samenleving. Voor de westerse cultuur lijkt het ver van ze af te liggen en soms onbegrijpelijk. Echter als er initiatief getoond wordt, zal men zien dat er overeenkomsten zijn tussen de westerse cultuur en Islam. Dit geldt ook voor de moslims. De Islam ligt ver van ons, omdat de verzen Arabisch gereciteerd worden. Om het geloof beter te begrijpen en te kunnen praktiseren, is inhoud en betekenis belangrijker dan reciteren.
Esmeray Atak

Esmeray Atak

02 januari 1997
Volg
 1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

  Ik ben een beeldmaker die sociaal maatschappelijke vraagstukken op een poëtische en activistische manier weergeeft en bevraagd. Wat mij uniek maakt? Elk persoon is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Mode is voor mij het menselijk lichaam, waarbij ik niet alleen mijn verhaal, maar ook die van een groep mensen kan vertellen. Als uitgangspunt neem ik altijd mijn eigen beleving. Zo staat het project dicht bij mij en eigen ik het proces. Het onderzoek gedurende het proces is zelfs belangrijker voor mij dan het eindproduct.
  Een rode draad in al mijn projecten maar zeker ook in mijn afstudeerproject ‘IQRA’ :
  ‘In hoeverre zijn wij bewust van elkaars cultuur en geloof binnen de multiculturele samenleving in Nederland? Maar zijn wij ook bewust van onze eigen cultuur en geloof?’

 2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

  Binnen vijf jaar zou ik graag een solo expositie willen. Ook zou ik daarnaast met andere ontwerpers/discipline's projecten willen aannemen omtrent social design.

 3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

  Het allerbelangrijkste wat ik heb geleerd is het vertrouwen op mijn intuïtie. Ik werk vanuit mijn eigen beleving en gevoel. Door intuïtief te werk te gaan, leer ik vooral mijzelf kennen en wordt het proces een persoonlijke zoektocht. Zo krijgt het verhaal een eigen ziel die door mode belichaamd wordt. Mode is voor mij het menselijk lichaam, waarbij ik niet alleen mijn verhaal, maar ik die van een groep mensen kan vertellen.

 4. Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

  n.v.t.