We leven in een samenleving waarin social media de standaard is geworden. Het eerste wat we doen als we wakker worden, is onze socialmedia-accounts checken. We reageren al op DM’s nog voordat we één hap eten hebben binnengekregen.
We zijn nu meer dan ooit bezig met het constant delen van onszelf aan de rest van de wereld. En wanneer we daar niet mee bezig zijn, zijn we druk bezig met het kijken naar wat de rest van de wereld deelt.
Social media is een verleidingsmachine, ontworpen om je aandacht vast te houden door constant nieuwe prikkelende data te leveren. Deze positief ogende constante stroom van nieuwe data heeft echter een negatieve nasmaak.
Wat als we nou gaan kijken naar mensen die het tegenovergestelde doen? De mensen die juist vrede vinden in anonimiteit. Wat zou er gebeuren al we juist een stap terug zouden nemen?
In het project ‘square_ocean’ bevraag ik de huidige socialmediamaatschappij en anonimiteit in onze samenleving door middel van fotografie.
Amy Meijer_ work shot_1.jpg
Amy Meijer_work shot_2.jpg
Amy Meijer

Amy Meijer

09 juli 1998
 1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

  Ondanks dat ik mode studeer, ben ik nooit het type geweest dat kleding wilde maken. Wat mij interesseert is niet de kleding als product, maar het totale beeld dat wordt gecreëerd door kleding en dat hierdoor een daadwerkelijk verhaal vertelt. Hoe persoonlijkheid en cultuur zichtbaar gemaakt kan worden door middel van kleding.
  Ik specialiseer mij als fotograaf. In mijn foto’s leg ik de fijne details van het leven vast. Negatieve gevoelens van de mens zijn hierin de rode draad. Elementen die in de maatschappij gebeuren maar waar niemand stil bij staat. Ik wil aandacht schenken aan de dagelijkse, ondergeschikte momenten. De momenten waarbij we niet stilstaan. De momenten waarvan we vergeten dat ze bestaan. De momenten waarvan we liever willen vergeten dat ze bestaan. Ik wil deze momenten bespreekbaar en acceptabel maken.

 2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

  Over vijf jaar wil ik werkzaam zijn als fotograaf. Mijn werk moet bekend staan voor zijn vormgeving in fotografie die beïnvloed is door een combinatie van mode en documentatie. Het moet de huidige maatschappij bevragen.

 3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

  Ik heb geleerd wat het belangrijkste is voor mij. Aan het begin van de studie had ik werkelijk geen idee wat ik met mode wilde bereiken. Ik was altijd gefascineerd in mode/kleding, maar ik wist wist nooit wat mij nu precies fascineerde. Deze studie heeft mij laten zien dat ik juist de visuele presentatie van persoonlijkheid en cultuur door middel van fotografie zo aantrekkelijk vind.