Zelfzucht is geschreven door Frank Siera, een poëtische monoloog die gaat over hoe we allemaal uit eigenbelang handelen. Zelf als we denken dat we dit niet doen, doen we dit onbewust toch.
Zelfzucht is een fenomeen die te horen is in mijn installatie. Een omgeving waarin de acteur wel live aanwezig maar is nooit te zien. Het gaat erom dat het publiek gaat nadenken over de wereld waarin we leven, over hoe we denken dat we handelen en zijn en hoe we daadwerkelijk handelen en zijn.
In de installatie word je geconfronteerd met een spiegel die opeens tevoorschijn komt, met je eenzaamheid en het samen alleen zijn en met de wereld om je heen.
Het is een installatie waar je alleen begint. Zwarte doeken om je heen en een open, doorzichtig plafond. Op een moment vallen de doeken naast je naar beneden en zie je jezelf in de spiegelwanden. Vervolgd door doeken die omhoog gaan en de ruimte groter wordt en je het andere publiek ziet. Vlak daarna gaan de gordijnen rondom de installatie open en zie je de wereld waarin we leven om je heen. (Het plein, waar op dat moment de installatie staat).
Een installatie, een ervaring, een gevoel, een moment om over na te denken.

Hoe ervaar je dat? Hoe wij een abstract schilderij ervaren.

Het onderzoek van Sameth gaat over kleur, vorm en compositie in een schilderij en het effect dat dit heeft op de ervaring van de toeschouwer. Het gaat over wat voor gevoel een mens krijgt bij bepaalde kleuren, vormen en verschillende composities. Dit onderzoek is zij gestart om vervolgens vanuit de opgedane kennis gericht gebruik te kunnen maken bij bijvoorbeeld inrichting van musea. Om zo gevoel en gedrag te kunnen beïnvloeden dan wel op te roepen. Zodat je als toeschouwer echt het gevoel hebt dat je iets hebt meegemaakt.
190507 sameth boekje onderzoek-1.docx
Sameth Oostermeijer

Sameth Oostermeijer

20 november 1997
 1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

  Het werk van Sameth Oostermeijer is groot en bombastisch. Sameth werkt met de grenzeloosheid van een kind en laat veel details weg, hierdoor komt het beeld vaak chaotisch en druk over. Haar ongeremde enthousiasme en wil om snel groot te werken, zorgen ervoor dat zij met simpele materialen als karton, schuim, plastic en verf een slordig maar doelgericht beeld neerzet. Daarbij plaatst Sameth zichzelf en anderen in het beeld. Haar werk start dicht bij haarzelf en bij de mens. Haar thema’s zijn de mens, persoonlijkheden, gevoel, gedachten, het onbewuste en het onderbewuste. Al deze thema’s kun je als kijker met jezelf verbinden en aan het leven om je heen. Zij koppelt vorm en materiaal aan gevoel en zet daarmee een simpel en begrijpelijk beeld neer.

  Sameths werkwijze is duidelijk: ze ontdekt door te doen. Uitgaand van haar eigen drijfveer gaat ze gelijk veel maken. Ze komt snel op gang en is doelgericht: Ze maakt, laat zien, reflecteert en selecteert. Zo blijft zij continu bezig. Ze houdt van plannen en laat daardoor steeds ruimte om dingen nog aan te kunnen passen. Al doende houdt ze er constant rekening mee of hetgeen wat zij doet wel bij het onderwerp past. Ze maakt en reflecteert voortdurend.

  Voor Sameth is het belangrijk dat iedereen haar werk op zijn eigen manier kan ervaren. Ook al zit er voor haar een bepaald gevoel of een verhaal onder het werk, het publiek hoeft dat gevoel of verhaal niet per se te herkennen en mag het op zijn of haar eigen manier ervaren. Iedereen heeft een ander verleden en leven. Het publiek kan het beeld wat zij neerzet aan zichzelf koppelen, om er iets van te leren of om het alleen even te ervaren.

 2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

  Sameth haar fascinatie voor theater en beeldende kunst is begonnen op de biënnale van Venetië.
  Als zes jarige bezocht zij voor het eerst de Biënnale in Venetië. Al ontdekkend rondlopend, tussen de inzendingen van diverse landen, ontstond de eerste passie voor kunst. Vele keren volgden.
  De biënnale valt onder het kopje “ervaringskunst” waarbij beeldende aspecten in aanraking komen met omgeving en persoon. Een interactie tussen de toeschouwer en het beeld die zo een deel wordt van een expositie, waardoor er een bepaalde sfeer wordt gecreëerd. In haar werk is zij steeds op zoek gegaan naar hoe zij beeldend werk zo kan combineren met omgeving en mens dat het een belevenis wordt voor de toeschouwer als participant. De grens tussen beeldend werk en theater is vervaagd en loopt hierbij in elkaar over.
  ‘’Mijn droom om zelf een keer op de biënnale te staan, komt steeds een stukje dichterbij. Ik wil aankomende jaren mijzelf verder verdiepen in zoals ik het noem ''ervaringskunst'' om zo dichter bij mijn droom te komen.’’

 3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

  Sameth wil het publiek graag meenemen naar een diepere laag; iets wat onder ons uiterlijk en achter ons gedrag ligt. Beeldtaal is hierbij en belangrijke vorm van communicatie. Met beeld kan je een verhaal van iemand laten zien. Je kunt een bepaald gevoel in beeld stoppen. Verschillende maatschappelijke thema’s kun je kwijt in een theaterbeeld. Discussies/taboes en verhalen worden aangewakkerd en kunnen zowel op een luchtige manier als op een confronterende manier worden neergezet.
  ‘’Het belangrijkste wat ik geleerd heb is;”Gevoel omzetten in beeld.” Hoe ik ervoor zorg dat een thema/tekst/gevoel versterkt wordt door mijn beeld dat ik neerzet. Het beeld en de andere disciplines als tekst, dans en muziek, moeten gelijk aan elkaar zijn en elkaar versterken.’’

 4. Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

  September 2018: Stage bij Rieks Swarte theatermaker.
  Vormgeving kerstproductie.
  Juni 2018: Project STUT wijktheater.
  Beeldende vertaling van het leven van Ria.
  Maart 2018: Opera Forward Festival.
  Integrale vormgeving voor opera ‘’Het Spel’’.
  November 2017: Voorstelling, ‘’Het Beste Ooit’’.
  Beeldende theatervoorstelling.
  Juli 2017: Stagedesign Levi Manner.
  Vormgeving afstudeervoorstelling conservatorium.
  Juni 2017: Stagedesign Geonne Hartman.
  Vormgeving afstudeervoorstelling conservatorium.
  Mei 2017: Locatie theater Norg, Worteldagen.
  Maart 2017: Korte film, ‘’De belofte’’
  Kostuum, decor, licht en spel.
  Februari 2017: Lichtvoorstelling, ‘’Gegenschein’’.
  Januari 2017: Week zonder naam.
  Interdisciplinair project van 1 week.
  November 2016: Opera Martine & Martinus.
  Kostuum ontwerp en uitvoering.
  November 2016: Voorstelling ‘’Antigone’’.
  Decor, kostuum, licht ontwerp en uitvoering.
  Oktober 2016: Theatrale installatie, ‘’Wind’’.
  Beeldende vormgeving.
  Oktober 2016: Re-anactment van Eleanor Antin.
  Vormgeving en spel.
  Juni 2016: Performance ‘’De droom’’.
  Vormgeving en spel.
  April 2016: Project Bodemlopers.
  Beeldende vormgeving en locatietheater.
  April 2016: Voorstelling ‘’Code Rood’’.
  Vormgeving en spel.
  November 2015: Bewegingskostuum.
  Februari 2015: Tentoonstelling Blauwdruk 033.
  Beeldend werk.
  Augustus 2014: Theatraal beeld ‘’Into the Woods’’.
  Beeldende vormgeving locatie.
  Juni 2014: Monoloog ‘’Antigone’’.
  Vormgeving en spel.
  April 2014: Performance ‘’Dit Ben Ik’'.
  Vormgeving en spel.