Dit werk is een volgende stap in mijn artistieke ontwikkeling. Ik verken de grenzen van de discipline muziek en ga eroverheen. Dit uit zich in een video-installatie. Losse schermen gaan een (muzikale) relatie met elkaar aan.
De thematiek van het werk komt voort uit het gevoel van existentiële eenzaamheid. Je lichaam is je kader, de manier waarop je de wereld om je heen waarneemt. We proberen te communiceren met dit lichaam en met woorden die we bedacht hebben maar dichterbij dan dat kun je niet bij een ander komen.
Het werk verkent dit lichamelijke kader van de mens en hoe je je vervolgens verhoudt tot andere mensen en de rest van de aarde.
OrgelAudio.m4a

Ruimte door Rosa van Walbeek

Ruimte was het sleutelwoord in mijn onderzoek. Namelijk hoe creëer je ruimte voor ontdekken, emotie, fantasie en reflectie in artistiek werk.
Ik heb gekeken naar werk van kunstenaars waarin ik ruimte ervaar en naar mijn eigen werk, hoe heb ik dit tot nu toe wel of niet gecreëerd.
Het onderzoek heeft geresulteerd in praktische en conceptuele toepassingen die ik nu zelf gebruik bij het creëren van mijn eindexamenwerk.
Zo gebruik ik de verschillende soorten bindweefsel die in het lichaam zijn als model voor hoe de verschillende elementen in mijn werk zich tot elkaar verhouden.
En kijk ik naar het totaal van het werk als een ruimte. Wanneer het werk compleet is, niks te veel en niks te weinig is het werk 100%. Hierbij kijk je dus hoeveel procent ieder element inneemt. Ook het aandeel van het publiek definieer je hierin.
Het onderzoek is te lezen op research catalogue:
https://www.researchcatalogue.net/view/567173/567174
Rosa van Walbeek

Rosa van Walbeek

12 maart 1996
 1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

  Als kunstenaar werk ik niet binnen de hokjes van disciplines. Mijn werk bestaat uit totaalervaringen waarin de ruimte, het geluid, de beelden, de performance en de verloop door mij gecomponeerd zijn. Kan beeld ook geluid zijn of geur en andersom? Hersenen zijn wonderlijk en maken een totaal van de verschillende zintuiglijke waarnemingen.
  Niks is autonoom, alles is aan elkaar verbonden.
  Door componist van het totaal te zijn zit er geen ruis in mijn werk, de verschillende elementen zijn geen verdubbeling maar alles is er omdat het er moet zijn.
  Niets te veel en niets te weinig.

 2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

  Mijn toekomstdroom is:
  Op elk moment diep geworteld op de aarde staan met mijn zintuigen wijd open. Mijn hele leven lang blijven leren, verdiepen, verbreden, filteren, op avontuur gaan in mijn binnenwereld en in de buitenwereld.

 3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

  Visie. Zowel artistiek als over hoe mens te zijn.