Plastic hoort niet in de oceaan. Maar als we niets doen, zijn het de enige "diersoorten" die overblijven. Om dit visueel te maken, ontwierp ik de encyclopedie voor 'The Biography of the Plastic Species'. Ik vervang dieren met een rijke levenscyclus door een single-use-plasticsoort met een nutteloos en oneindig bestaan. Dit wordt innovatief met visuele illusie in beeld gebracht. Hoe je kijkt heeft invloed op wat je ziet. Het samenwerken van je ogen en de verwerking in je brein bepalen wat je ziet.
Posters_Subocean_2.pdf
Poster of The SuBocean Project
Daphne_Persoon_Tekengebied 1.jpg

SUbocean - an interdisciplinair way of introducing the plastic species

Uit mijn onderzoek blijkt dat het lastig is om klimaatverandering in oceanen voor te stellen. Mensen zullen daarom niet snel gedrag veranderen dat invloed heeft op de oceaan. Stereoscopie is een goede techniek om de klimaatverandering in de onzichtbare diepzee zichtbaar te maken, omdat met stereoscopie mensen in een door mij gemaakte wereld kunnen stappen en het verschil kunnen zien tussen de oceaan vóór en ná vervuiling door menselijk toedoen.
Daphne Persoon

Daphne Persoon

27 juni 1994
 1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

  Kijken vind ik iets wonderlijks, iets kunnen voorstellen vind ik magisch. Bewustwording van gedrag koppelen aan kijken is een van mijn grootste inspiratiebronnen. Ik daag mijn kijker uit om langer en dieper te kijken en meer te zien dan een eerste indruk of mening.

  Ik maak vaak gebruik van de gelaagdheid waarmee hersenen beeld verwerken. Dit doe ik door werk te maken dat eerst toegankelijk oogt, maar de kijker snel stuurt naar een inhoudelijk diepere laag.

  Ik ben een analytische, conceptuele ontwerper die medium-onafhankelijk ideeën in beeld brengt, zowel letterlijk als figuurlijk. Ik maak tijdloze en functionele ontwerpen.

  Ik zoek het geschikte medium bij het verhaal dat ik wil vertellen. Ik laat de vorm en uitwerking afhangen van wat het beste bij het concept of idee past. Media die ik gebruik zijn onder andere grafisch beeld, fotografie, illustratie, animatie, film, interactieve installatie, VR en interactiviteit.

 2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

  Over vijf jaar hoop ik dat de wereld met mijn werk al een fijnere plek is voor iedereen. Ik hoop met mijn werk een goed verhaal te vertellen voor een duurzame wereld waarin iedereen een plek heeft. Ik werk dan bij een internationaal bureau of mijn eigen bedrijf waar ik nu al 3,5 jaar mee bezig ben.

 3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

  Leer je eigen ontwerpproces kennen en start meteen met maken; dan kom je uiteindelijk ook met een beter resultaat waar je trots op kunt zijn.

 4. Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

  Nominatie:
  Changemaker Challenge award
  Publicatie:
  https://www.plasticfreeproducts.co.uk/plasticfreedesign
  Expositie met eindexamenwerk:
  Restaurant elixer