Het moet anders. Inmiddels weet bijna iedereen dat de mode-industrie lijdt aan overproductie. Daarom zochten wij van PMS naar alternatieven. Wat als we via digitalisering van het ontwerp- en productieproces ook de manier van consumeren kunnen veranderen? Digitaal ontwerpen, digitaal presenteren, digitaal aanschaffen, en daarna pas echt produceren; zo kan digitalisering overproductie én overconsumptie tegen gaan. Om dit te verwezenlijken moesten wij gevoelswaarden die eigen zijn aan kleding en mode, zoals materialiteit, textuur, beweging en aanraking, herontdekken.

‘In Pursuit of Tactility’ is een zoektocht naar wat ontwerpen in de digitale wereld in kan houden. We werkten hiervoor samen met een team van experts die samen met ons de mogelijkheden van 3D fotografie, animatie, virtual reality en soundscape verkenden. Met deze interdisciplinaire projectgroep hebben we tactiliteit ‘her-taald’. In onze expositie is deze zoektocht te beleven in drie verschillende fases.
Allereerst door een 3D foto-serie van door ons ontworpen stoffen. Daarmee maken we duidelijk dat we een stofeigenschap kunnen suggereren zonder deze tastbaar te maken op de manier die wij al kennen.
Daarnaast stimuleren we via een (bewegende) collectie-animatie de kijker tot aanraken en tot participeren in een virtuele ervaring. De VR wereld die we ontworpen hebben laat de uiteindelijke kledingcollectie, door middel van een nieuw soort modisch perspectief zien en biedt een interactieve ervaring met de stof. De zintuigen die betrokken zijn bij het ervaren van tactiliteit worden geprikkeld via een suggestie van interactie met de stof door middel van een sound scape. Wij willen met dit project, en als collectief, de huidige fashion community informeren, stimuleren en verbinden, maar ook onze ontwerpesthetiek langs de innovatieve en digitale lat te leggen.
Studio PMS

Studio PMS

25 september 1992
 1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

  PMS is een Utrechts fashion collectief bestaande uit Puck Martens, Merle Kroezen en Suzanne Mulder. PMS verwijst naar het premenstrueel syndroom. Deze
  naam is in lijn met onze ontwerpfilosofie. Het feit dat er geen peil te trekken valt op PMS geldt ook voor ons: wij nemen de vrijheid om te spelen met elk medium waarvan wij denken dat het geschikt is.

 2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

  We hopen door onze kwaliteiten in te zetten en onze ideeën te verwerken in interdisciplinaire samenwerkingen, overtuigend en modisch relevant werk neer te zetten waar we mensen mee verassen en inspireren.

 3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

  Het concretiseren van je eigen visie en perspectief op hedendaagse mode, en die weten om te zetten in je concept en daaruit resulterende werk

 4. Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

  https://i-d.vice.com/nl/article/mbk7an/in-de-toekomst-hebben-modeontwerpers-geen-potlood-en-papier-meer-nodig