Follow me home is een onderzoek naar het thuisgevoel

Iedereen van ons beschikt over een thuisgevoel, alleen is dit gevoel niet altijd zichtbaar. Als ontwerper ervaar ik dat er in de maatschappij veel op het visuele aspect wordt ingespeeld, terwijl er meerdere factoren van belang zijn bijvoorbeeld voelen, ruiken, herinneringen en ervaringen.

Door onderzoek te doen naar het thuisgevoel kan ik concluderen dat het thuisgevoel onderverdeeld kan worden in twee delen. Het eerste deel is geestelijk dat gebaseerd wordt op herinneringen, geloven en waar je voor staat. Het tweede deel stoffelijk dat gebaseerd wordt op materie en objecten. Op basis van dit onderzoek heb ik een methode ontwikkeld waardoor ik zoveel mogelijk informatie over iemand zijn of haar thuisgevoel kan verzamelen.

Ik stel vragen die te maken hebben met het thuisgevoel.
Zoals bij welke kleur, geur, vorm, geluid, herinnering, vriendschap, route, gedachte, symbool, locatie, stad, land, recept, beeld of ervaring voel jij je thuis? Al deze vragen hebben zij beantwoord aan de hand van mijn methode.

Vanuit deze informatie van de methode kan een ontwerp gemaakt worden. Dit kan een inrichting worden of een installatie in de openbare ruimte. Ik heb er voor gekozen om er persoonlijke atlassen van te maken. Dit zijn verbeeldende atlassen die de route weergeven waarin de mens zich thuis voelt.

Ik wil mensen laten nadenken wat hun thuisgevoel is, zo ja wat dan? Wat vind ik als mens nou echt belangrijk? Als er dan een ontwerp voor mij gemaakt wordt, wat moet dat ontwerp dan over mij kunnen vertellen?
follow me home 2.jpg
1
IMG_5572.jpeg
2
Cherielena Lima dos Santos

Cherielena Lima dos Santos

04 februari 1993
  1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

    Ik ben een conceptuele ontwerper. Ik ben sociaal en kom snel met mensen in contact. Ik ontwerp graag vanuit gevoel. Zowel als die van mijzelf of van een ander. Samenwerken doe ik graag. Het liefst ga ik dieper in op de mens. En prober telkens weer nieuwe manieren te vinden om te onderzoeken of te ontwerpen.

  2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

    Over 5 jaar wil ik veel werk ervaring opgedaan hebben in het vakgebied. Daarnaast zou ik graag willen reizen zodat ik nieuwe ervaringen en inspiratie kan opdoen. Ik zoek uitdagend werk waardoor ik mijn kennis kan verbreden. Dit wil ik als basis hebben voor de start van mijn eigen bedrijf.

  3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

    Tijdens mijn studie ben ik er achter gekomen waar mijn kracht ligt, hierdoor heb ik het gevoel dat ik het uiterste kan halen uit mijn werk. Vooral het presenteren heeft mij geholpen om mijn verhaal over te brengen.