Bewuste social media gebruiker of dopaminehitsig hamstertje in een ratje?

Bekijk jij je sociale kanalen vaker dan je zou willen? Voel je je wel eens boos, omdat je niet toe komt aan wat je écht wil doen, doordat je steeds verzeild raakt in je apps? Vind je het heerlijk om te scrollen op Instagram/Facebook, besteed je graag tijd aan je carrièrelijn op LinkedIn, maar maakt dat je tegelijkertijd regelmatig onzeker, gefrustreerd, leeg, loom?

You’re not alone.

Realisatie 1: Je bent een product voor sociale media bedrijven
Aandacht is het nieuwe goud: het is schaars. Je hebt namelijk maar een bepaalde hoeveelheid aandacht uit te delen. Met alle prikkels om je heen concurreren bedrijven continu om een beetje attentie van jou, hun potentiële klant. Social mediaplatformen doen niet anders. Heb je je ooit gerealiseerd dat als je gratis producten gebruikt, die bedrijven ergens geld mee moeten verdienen? Jijzelf bent het handelsproduct. Jouw gegeven aandacht (je gegevens) is hun handelsproduct. Daarentegen zie je daardoor wel alleen informatie die jij wilt zien, advertenties die bij jou passen. Hm, best positief, toch?

Realisatie 2: Omdat deze platformen je nodig hebben, beïnvloeden ze je om afhankelijk te worden
Omdat social media geld verdienen aan hoe langer/vaker jij online bent, doen zij erg hun best om jou met psychologische trucs te beïnvloeden. Zo bieden ze je niet alleen een unieke omgeving met dingen die je ‘leuk’ vindt, maar spelen ze dieper in op je gevoelens, je hormonen. Het is daarom niet gek als je je afhankelijk of zelfs verslaafd voelt aan sociale media: ze werken er hard aan dat jij de gewoonte ontwikkelt om steeds opnieuw terug te willen komen!

Realisatie 3: Afhankelijk = ongelukkiger (want minder controle)
Afhankelijk. Het woord alleen al zorgt misschien voor gekromde tenen. Ga jíj me eens even vertellen dat ik afhankelijk ben, ík ben toch zeker wel autonoom! Als je daadwerkelijk jezelf en je behoeftes onder controle hebt: complimenten, fijn! Er zijn daarentegen ongelooflijk veel mensen die zich afhankelijk voelen van social media, graag zouden willen minderen. Zo ook jongeren: de helft van de adolescenten schijnt zich verslaafd te voelen. Daar voel ik me niet goed bij. Social media, hoe leuk ze ook kunnen zijn, spelen in op onze biologische processen, en ik vind het tijd dat we ons daar bewust van worden. Het liefst op jonge leeftijd.

Mijn afstudeerontwerp: controleer weer je eigen gedrag
Om te zorgen dat adolescenten weten dát en hóe sociale mediaplatformen invloed uitoefenen om hen langer online te houden, heb ik een ontwerp gemaakt waarmee ik hoop hun bewustzijn aan te wakkeren. Ook hoop ik dat hun houding zal veranderen. Mijn Toolkit zal jongeren leren op welke wijze zij zich kunnen beschermen tegen die invloed en hen laten trainen in deze vaardigheid, zodat ze hopelijk zélf hun gedrag onder controle krijgen. Autonoom kunnen kiezen om hun device weg te leggen óf bewust op social media te gaan!

De Toolkit is ontworpen voor iedereen die adolescenten graag bewuster (en gelukkiger) wil maken en is goed in te zetten voor educatieve (mediawijsheid) doeleinden.
WhatsApp Image 2018-05-12 at 21.07.47.jpeg
Ikzelf in mijn proces voor de muur met materiaal van adolescenten: resultaten van mijn prototypetests!
Milou Tournois - Exposure procesfoto 4 (voor grotere afbeelding).png
Twee meisjes tijdens testrondes hard aan het werk met een (deel van een prototypeversie van) een tool uit de Toolkit! Bewustwording aan het stijgen :).
Presentatie Voorbeeld Muirin.png
Meldingen, hoe subtiel ook, geven ons een gevoel van disbalans. Er is geen orde, want cijfers staan niet op 0 en er knipperen gele lampjes of rode ballonnetjes. De menselijke biologie maakt dat je die weg wil werken. *Klik*!
SnapStreak.png
Sociale media werken met allerlei beïnvloedingsprincipes, zo ook hier: ''the fear of loss'', het willen behouden van je ''Snap streak'', ook wel het aantal dagen dat je op rij hebt geSnapchat met iemand. Eén dag vergeten? Score weg.
The Hook Model met uitleg.png
Het model dat de Toolkit onder andere behandelt, om in de praktijk op te reflecteren.
Milou Tournois

Milou Tournois

18 oktober 1995
 1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

  Positieve energie, pro-activiteit en een flinke dosis empathie/inlevingsvermogen: dat krijg ik vaak mee als complimenten na een samenwerking! *Lacht* Ik denk dat mijn talent erin zit om talenten in andere mensen te ontrafelen en hen te motiveren om daar volledig voor te gaan. Dus ook in teamverband: samen excelleren en doen wat je goed kan en leuk vindt! Ik hou zelf ook niet van half: doe alles met 300% óf niet. Soms kan ik daardoor wel streng zijn voor mezelf en voor anderen: niet zozeer in woorden (ik word vaak juist in mediaproducties 'te lief' genoemd), maar in mijn verwachtingen. Daar groei ik nog steeds in!

  Naast het laten floreren van anderen, ben ik projectmatig en productioneel krachtig, vind ik het erg leuk om verbaal en communicatief vaardig verbindingen te leggen en ben ik graag met creaties en nieuwe ideeën bezig. Soms wil ik hierdoor te veel en soms bén ik te veel, maar ik sta er wel. Ik draag de mensen waar ik mee werk en ik vecht voor de projecten die ik aanga. Ik heb gemerkt dat dat mij regelmatig onderscheidt van anderen.

 2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

  Na Kunst & Economie wil ik aan de VU een Marketingmaster gaan doen. Lang getwijfeld, want ik hou van de dynamische en creatieve praktijk, die ik dan eventjes moet missen! Vervolgens hoop ik daar wel in door te kunnen gaan: dan wil ik met mijn vaardigheden om projecten zowel efficiënt in goede banen te laten leiden als creatief te laten groeien, doorwerken in een podium bieden aan artistieke talenten. Van dat 'type mens' word ik nu eenmaal gelukkig.

  Ik zou het ook gaaf vinden als ik met mijn nieuwe kennis uit de master, gecombineerd met de kennis van behavioural design door mijn afstudeerjaar, marketingtechnieken voor goede, maatschappelijke doeleinden kan inzetten. Waardecreatie dus, in een creatieve context!

 3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

  Mijn creativiteit naar buiten laten, te durven om te roepen, te denken, te verbinden, op mensen af te stappen, je nek uit te steken, fouten te maken en weer op te krabbelen. Geleerd hoe geniaal mensen kunnen zijn als ze hun rem laten gaan. Hoe erg ik ervan houd als mensen puur zijn. Hoe erg ik HKU'ers ga missen!

  Ik heb enorm veel geleerd van het managen en uitvoeren van projecten in de praktijk en zeker ook van de maakprocessen en ideeënontwikkeling de laatste jaren. Daarbij ben ik natuurlijk blij met een diverse kennis op gebied van (nieuwe) media (productie, distributie, rechten, storytelling) en organisatie- en bedrijfsvoering (management van creatieve teams/instellingen, leiderschap, communicatie, financiering, economie). Maar het belangrijkste? Durven zijn.

 4. Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

  +Mijn werkervaring is te vinden op: https://www.linkedin.com/in/miloutournois/
  Contact kunt u met mij opnemen via: miloutournois@gmail.com / 0651519292

  Alvast hartelijk dank voor uw interesse!
  Milou Tournois